Internațional

O planeta de diamant, descoperita de astronomi

Ziarul de Vrancea
26 aug 2011 646 vizualizări
O planeta foarte exotica, deoarece pare sa fie alcatuita în mare proportie din diamante, a fost descoperita gravitind în jurul unei stele de mici dimensiuni, în apropiere de galaxia noastra, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science

Noua planeta este mult mai densa decit orice alt corp de acest tip detectat pina acum si este alcatuita în mare majoritate din carbon. Deoarece este atit de densa, oamenii de stiinta sint de parere ca substanta din care este alcatuita - carbonul - trebuie sa se afle în stare cristalina, ceea ce înseamna ca o mare parte din aceasta planeta este alcatuita într-adevar din diamante. "Istoria evolutiei si uimitoarea densitate a acestei planete ne sugereaza ca este formata din carbon - este un diamant urias care orbiteaza în jurul unei stele neutronice la fiecare doua ore, pe o orbita atit de strinsa încit aceasta ar încapea în interiorul Soarelui nostru", a declarat Matthew Bailes, de la Swinburne University of Technology din Melbourne.
Aflata la o distanta de 4.000 de ani-lumina, echivalentul unei optimi din distanta Terra - centrul Caii Lactee, noua planeta reprezinta probabil ramasita unei foste stele uriase care si-a pierdut învelisurile exterioare, absorbite de pulsarul în jurul caruia graviteaza. Pulsarii sint mici stele neutronice moarte cu diametre de circa 20 de kilometri, care se rotesc în jurul propriei axe de sute de ori într-o secunda, emitind fascicule de radiatii.
Masuratorile sugereaza ca planeta, care orbiteaza în jurul stelei sale la fiecare doua ore si 10 minute, are o masa comparabila cu a planetei Jupiter, dar este de 20 de ori mai densa decit aceasta, au precizat astronomii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.