Internațional

Tripoli, fara urma de dictator

Ziarul de Vrancea
24 aug 2011 614 vizualizări
Rebelii au capturat capitala Libiei dar, pina aseara, nu reusisera sa dea de urmele lui Muammar Gaddafi

Rebelii libieni si-au intensificat controalele în Tripoli în cautarea fortelor lui Muammar Kadhafi dar si a liderului libian, care raminea pina aseara de negasit. "Verificam fiecare vehicul care trece. Pazim strazile", afirmau rebelii, care si-au consolidat ieri controlul asupra Tripoli, încercind sa deconspire soldatii regimului si sa îl captureze pe liderul Muammar Gaddafi.
Luptele continuau ieri dimineata cu intermitente iar controlul orasului de catre rebeli nu era total, în pofida ocuparii complexului rezidential al lui Kadhafi. Practic, sustinatorii regimului controlau în continuare unele cartiere, între care Abu Slim, unul dintre ultimele sectoare loiale colonelului libian. Dimineata devreme, doua explozii puternice, provocate probabil de un bombardament aerian, au fost auzite la Tripoli, în timp ce un avion al NATO survola capitala libiana, a constatat un jurnalist al AFP. Potrivit rebelilor, lunesti loiali lui Gaddafi sint ascunsi pe drumul care duce la aeroport, unde cel putin patru combatanti au murit în cursul noptii.
Presedintele Consiliului National de Tranzitie (CNT), organismul politic al rebelilor, Mustafa Abdeljalil. a afirmat ca batalia pentru Tripoli lansata simbata a provocat deja 400 de morti si 2.000 de raniti.

Se va sinucide Gaddafi?

Un reprezentant al Consiliului National de Tranzitie din Libia la ONU, Ibrahim Dabbashi, crede ca Muammar Gaddafi probabil se va sinucide, informeaza BBC News online. "Cred ca Muammar Kadhafi se va sinucide cind va vedea ca nu poate scapa", a afirmat Ibrahim Dabbashi, adjunctul reprezentantului permanent al CNT la Natiunile Unite. "Gaddafi are o mentalitate de insurgent. El crede permanent ca este tradat, întelege înfringerea doar ca pe o tradare", explica profesorul Benjamin Barber, de la Universitatea Rutgers.
Purtatorul de cuvint al NATO, Oana Lungescu, a declarat ca "nu este sarcina Aliantei" sa îl gaseasca pe Kadhafi. "Este sarcina fortelor libiene de pe teren, a Consiliului National de Tranzitie, sa restabileasca ordinea în Libia si sa se asigure ca sint capturati infractorii care fug de justitia internationala", a spus Lungescu.

Dictatorul se lauda ca se plimba pe strazi incognito

Liderul libian Muammar Gaddafi a declarat, intr-un mesaj audio difuzat ieri dimineata pe un post de televiziune sirian, ca s-a plimbat incognito prin Tripoli si le-a cerut locuitorilor sa "curete" capitala de rebeli. "M-am plimbat incognito, fara ca oamenii sa ma vada, si am vazut tineri pregatiti sa-si apere orasul", a afirmat Ghidul revolutiei libiene în acest mesaj. "Le aduc un omagiu acestor tineri", a adaugat el, fara a preciza cind a facut aceasta "plimbare". El le-a cerut "locuitorilor din Tripoli, triburilor, tinerilor, batrinilor sa iasa pe strazi" si sa "curete Tripoli de sobolani", referindu-se la rebeli.
Liderul libian a afirmat deja într-un mesaj sonor difuzat în cursul noptii de marti de site-ul de Internet Al-Libiya, postul de televiziune al fiului sau Seif al-Islam, ca s-a retras din cartierul general de la Tripoli din "motive tactice".
"Bab el-Aziziya nu mai este decit o gramada de darimaturi si noi ne-am retras din motive tactice", a declarat el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.