Internațional

Experiment inedit: micro-state plutitoare in care fiecare face ce vrea

Ziarul de Vrancea
18 aug 2011 697 vizualizări
Peter Thiel, co-fondator al Paypal, se pregateste sa investeasca sume importante de bani într-un experiment social, economic si legislativ. Omul de afaceri îsi propune sa construiasca micro-state în care sa probeze teorii diferite de cele dupa care functioneaza deja lumea si sa gaseasca solutii practice pentru viata în larg

O retea de micro-state construite pe foste platforme petroliere din largul marilor si oceanelor, Seasteading va fi un experiment libertarianist al omului care a avut viziunea de a finanta Facebook înca de la început si care investeste în mod frecvent în orice are un minim potential de business, de la filme hollywoodiene ("Thank you for smoking") la experimente ADN. Libertarianismul este o doctrina politica derivata din liberalism, o viziune oarecum extrema, care sustine libertatea deplina de alegere a indivizilor în chestiuni politice, economice sau civile. În virsta de 42 de ani, Peter Thiel îsi propune ca aceste micro-state sa dea un exemplu marilor state ale lumii si sa initieze schimbari importante la nivelul politicilor acestora, scrie stylereport.ro.
Ideea a plecat de la vasele de croaziera, adevarate orase plutitoare care adapostesc milioane de oameni în fiecare an. Fata de acestea, platformele Seasteading vor fi imobile mare parte din timp si nu vor gazdui mai mult de citeva sute de oameni, libertarianisti sau nu, persoane care vor sa experimenteze si sa dea un impuls de schimbare sistemelor politice din întreaga lume. La nevoie, mai mult platforme se vor uni si se vor specializa din punct de vedere economic pe productia unui singur tip de produse. Nu vor exista tarife de import si export al bunurilor sau un sistem de ajutorare din partea statului. Vor fi permise drogurile usoare precum si portul de arma la care se adauga o lista întreaga de libertati libertarianiste. Un micro-stat va fi foarte similar ca dotari cu un vas de croaziera de dimensiuni mari. Va avea gradini si spatii de joaca, sali si cladiri, spitale si locuri dedicate divertismentului. Cetatenii cu viziuni libertarianiste îsi vor cistiga viata avind slujbe în domeniul serviciilor sau pastrind legatura via Internet cu locurile lor de munca de pe uscat. Populatia va fi extrem de restrinsa initial si cel mai probabil, proiectul nu va porni cu mai mult de 10-20 de indivizi care sa accepte sa locuiasca pe micro-stat.

Citeva milioane de locuitori in 2050

Dificultatile sint în special legate de siguranta platformelor. În larg, valurile pot atinge înaltimi impresionante care pun în pericol vietile locuitorilor sau siguranta cladirilor în care vor locui. Tehnica este îndeajuns de avansata pentru o platforma petroliera, dar în conditiile de functionare ale unui oras, lucrurile se schimba. Solutia prezentata de programul Seasteading e oarecum incerta, dar initiatorii promit sa rezolve în timp orice fel de inconveniente. Proiectul se afla abia în faza de început, ceea ce justifica si investitia initiala destul de mica. Planul de dezvoltare presupune ridicarea numarului de locatari la citeva milioane pina în 2050. Fiecare dintre acestia îsi va cumpara dreptul de a locui pe unul dintre micro-statele lui Peter Thiel.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.