Internațional

Germania de Vest a fost cit pe ce sa dea Berlinul Occidental RDG

Ziarul de Vrancea
15 aug 2011 666 vizualizări
Cancelarul de atunci, Konrad Adenauer, spera ca in schimb va putea muta spre est granita dintre cele doua Germanii n in cele din urma, planul a fost respins de presedintele JF Kennedy

Cotidianul german Der Spiegel dezvaluie, la 50 de ani de la ridicarea Zidului Berlinului, cum guvernul Germaniei de Vest si Statele Unite au intentionat la un moment dat sa vinda Berlinul de Vest, potrivit Der Spiegel. Dupa ce a citat documente declasificate recent, cotidianul german scrie ca Adenauer i-a prezentat aceasta idee atit secretarului de stat american Dean Rusk, cit si presedintelui John F. Kennedy, sugerind ca Statele Unite ar putea sa faca aceasta propunere Uniunii Sovietice.
Cancelarul Konrad Adenauer sugerase ca Berlinul de Vest, ocupat pe atunci de fortele franceze, britanice si americane, insa total izolat in interiorul Germaniei de Est comuniste dupa ridicarea zidului la 13 august 1961, putea fi dat la schimb pentru anumite teritorii ale Germaniei de Est  - cum ar fi o parte din Saxonia si din Mecklenburg-Pomerania occidentala, ocupate de puterile occidentale la sfirsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, dar cedate armatei sovietice, conform acordurilor de la incheierea razboiului.
Germania de Vest nu a crezut cu adevarat ca Moscova va accepta acest schimb deoarece acest lucru ar fi insemnat ca Germania de Est sa renunte la o parte din regiunile sale industriale in favoarea partii de vest. Insa Adenauer spera, cel putin, sa genereze dificultati intre autoritatile Germaniei de Est si cele sovietice in cazul in care Moscova ar fi fost tentata de aceasta idee.
Pina la urma, Kennedy a respins ideea schimbului, relateaza EurActiv.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.