Internațional

Tinerii moldoveni se inghesuie sa faca studiile in Romania

Ziarul de Vrancea
5 aug 2011 700 vizualizări
Tinerii din Republica Moldova stau de mai multe zile la coada pentru a deveni unul dintre cei 800 de beneficiari ai unei burse de licean în România, unul dintre cei 1.000 de bursieri studenti în România sau pentru una dintre cele 100 de burse de masterat sau doctorat oferite de statul român.

La Balti, înscrierile au avut loc în perioada 31 iulie - 2 august, fiind depuse 650 de dosare, potrivit datelor MAE. La Chisinau, potrivit aceleiasi surse, înscrierile au început în data de 3 august si se vor încheia simbata, pina vineri la ora 12.00 fiind înregistrate 1.200 de dosare. Ulterior, în zilele de 7 si 8 august vor începe înscrierile la Cahul. Presa din R.Moldova a relatat pe larg în ultimele zile despre cozile imense formate la Consulatul de la Chisinau. MAE precizeaza ca pentru o mai buna organizare a concursului s-a format o comisie mixta formata din reprezentanti ai MAE, MECTS si ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Membrii Comisiei s-au deplasat în regiunile în care exista consulate ale României. "Prezenta consistenta a candidatilor la sediile misiunilor diplomatice si consulare se explica si prin faptul ca, potrivit metodologiei, comisia tripartita preia si verifica dosarele, efectuind totodata si un interviu cu fiecare dintre candidati", a explicat MAE.

Bursa de 65 de euro pe luna pentru studenti si elevi

Statul român aloca pentru anul scolar 2011-2012 un numar de 900 de locuri cu bursa si 300 fara bursa pentru învatamint liceal, 1300 de burse si 286 de locuri fara plata în învatamintul universitar si 163 de burse pentru studii de masterat si 230 de locuri cu plata. Locurile sint, potrivit metodologiei de scolarizare, destinate cetatenilor de origine etnica româna din Republica Moldova, din alte state învecinate si a etnicilor români cu domiciliul stabil în strainatate. Proritate la aceste burse au tinerii proveniti din Republica Moldova. Astfel, potrivit datelor MECTS, aproape 85% din bursele acordate de statul român pentru învatamint liceal sint pentru cetatenii moldoveni, respectiv 800 din 950. Restul de 150 de burse sint destinate adolescentilor din "tari învecinate si diaspora". De asemenea, 70 dintre cele 800 de locuri cu bursa în învatamintul liceal sint rezervate elevilor proveniti din raioanele de est ale R.Moldova. În ceea ce priveste studiile universitare, cifrele arata ca 77% din bursele alocate de statul român sunt rezervate cetatenilor din Republica Moldova, respectiv 1.000 dintr-un total de 1.300 de burse. Din cele 286 de locuri fara bursa, 100 sint pentru cetatenii moldoveni, iar restul pentru cei din statele învecinate si diaspora.
Pentru cei care, în anul de învatamint 2011-2012, vor primi bursa, statul român asigura urmatoarele facilitati: finantarea taxelor de scolarizare, acordarea unei burse lunare (echivalentul în lei al sumei de 65 de euro/luna - pentru elevi si studenti, 75 euro/luna - pentru masteranzi, medici aflati la specializare si cursantii aflati la stagii de specializare / perfectionare postuniversitara, 85 euro/luna - pentru doctoranzi) si cazare în internatele scolare si caminele studentesti asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei. De asemenea, plata taxelor de scolarizare si asigurarea cazarii în camin revin statului român si în cazul celor care nu vor beneficia de bursa. Bursierii statului român vor avea dreptul la asistenta medicala gratuita în caz de urgente medico-chirurgicale si boli cu potential endemo-epidemic, tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval, pe tot parcursul anului calendaristic.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.