Internațional

Libia, in prag de criza umanitara

Ziarul de Vrancea
7 mar 2011 539 vizualizări
Sute de mii de oameni au fugit din calea violentelor in tarile vecine n in Libia se aflau, inainte de izbucnirea revoltei, 2,5 milioane de imigranti n cu toate acestea, o interventie militara occidentala ar avea "efecte negative", afirma din nou ministrul francez de Externe

O interventie militara in Libia, unde insurectia este reprimata violent, de aproape trei saptamini, de regimul colonelului Muammar Kadhafi, ar avea "efecte negative", a declarat ieri, la Cairo, ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe. "Franta, dar si mai multi dintre partenerii sai, nu sint in favoarea unei interventii militare occidentale in Libia, care ar avea efecte negative", a declarat Juppe in timpul unei conferinte de presa la Cairo. "în ipoteza in care luptele ar deveni mai singeroase, trebuie sa ne pregatim sa reactionam, iar acesta este motivul pentru care am acceptat programarea unei zone de interdictie aeriana in Libia", a adaugat ministrul francez.


Peste 100.000 de refugiati in Tunisia


Intre timp, peste 191.000 de persoane au fugit din calea violentelor din aceasta tara, iar aproximativ 10.000 de refugiati din tara se indreapta in prezent spre frontiera egipteana, dupa cum a anuntat simbata ONU.

Aproximativ "191.748 de persoane, in principal muncitori imigranti, au parasit Libia pina in prezent", a indicat Biroul de coordonare a afacerilor Umanitare din cadrul ONU (OCHA), intr-un raport, citind cifre de la Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM). Pina joi, 104.275 de persoane s-au refugiat in Tunisia, 85.000 au ajuns in Egipt, iar 4.000 au intrat in Algeria, a precizat OCHA in acest raport intocmit vineri.

Dar preluarea controlului la punctele de trecere a frontierei tunisiano-libiene de catre fortele fidele lui Muammar Kadhafi a incetinit fluxul refugiatilor, a avertizat OCHA.

Circa 12.500 de persoane trebuie sa fie evacuate din Tunisia, dintre care 10.000 sint originare din Bangladesh, a precizat agentia ONU, bazindu-se pe cifrele înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR). OCHA a avertizat de asemenea ca 10.000 de persoane din Libia incearca sa ajunga la el-Salum, la frontiera egipteana, unde ar urma sa soseasca in "doua-trei zile".

Libia, care se confrunta cu o revolta violenta impotriva regimului lui Muammar Kadhafi, avea la inceputul violentelor circa 2,5 milioane de imigranti, intre care un milion de muncitori egipteni, potrivit OIM.


UE pregateste o misiune umanitara


Uniunea Europeana a trimis ieri o echipa la Tripoli, pentru a evalua nevoile umanitare, a anuntat sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, inaintea unui summit al liderilor UE prevazut vineri, pentru a examina situatia din Libia. Echipa, condusa de italianul Agostino Miozzo, un inalt functionar din serviciul diplomatic al UE, responsabil de coordonarea raspunsului la situatii de criza, are ca scop sa adune "informatii de prima mina" sI nu sa negocieze, a declarat Ashton intr-un comunicat. "Obiectivul (misiunii) va fi sa evalueze eforturile umanitare si de evacuare din teren, in Libia, pentru a face bilantul a ceea ce este necesar ca sprijin suplimentar", a precizat comunicatul. Aceasta este prima misiune internationala de acest tip in Libia, de la inceputul insurectiei. Pina in prezent, UE nu avea nici un reprezentant in Libia. Personalul sau este cantonat la frontiera dintre Tunisia si Libia.

Pe de alta parte, ministrul britanic al Apararii, Liam Fox, a confirmat ca o "mica echipa diplomatica" britanica se afla la Benghazi, in estul Libiei, dar a refuzat sa comenteze informatiile potrivit carora grupul ar fi fost detinut de insurgenti. De asemenea, trei militari olandezi de la trupele speciale ar fi in custodia fortelor fidele lui Kadhafi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.