Internațional

Egiptenii au dat buzna sa-si ia dosarele de la Securitate

Ziarul de Vrancea
7 mar 2011 501 vizualizări
Un nou ministru de Interne a fost numit în Egipt, a anuntat cabinetul primului ministru în noaptea de simbata spre duminica, dupa ce militantii au luat cu asalt cladiri ale securitatii statului din toata tara pentru a-si recupera dosarele

Generalul Mansur al-Issaui a acceptat portofoliul, angajindu-se "sa-si desfasoare toate eforturile in perioada urmatoare pentru a restabili securitatea si stabilitatea in strada egipteana". Sute de manifestanti au luat cu asalt simbata cladiri ale Serviciului Securitatii statului, in cautarea de dovezi privind abuzurile comise de aceasta institutie aflata in subordinea Ministerului de Interne, a carei dizolvare este ceruta de militantii pro-democratie. Angajati ai Securitatii au tras citeva focuri de arma in timp ce manifestantii incercau sa forteze intrarea intr-o cladire a serviciului situata la Sheikh Zayed, la periferia capitalei Cairo, pentru a lua documente si eventuale dovezi privind abuzuri. Unul dintre manifestanti a afirmat ca scopul lor era sa ia dosare ale securitatii, "de teama ca dovezile privind incalcarile vor fi distruse". "Puteam vedea politia in interiorul cladirii, pe cale sa arda documente", a afirmat un martor. "Ferestrele erau deschise si documente zburau pe geam", a adaugat un alt martor. Potrivit unui reprezentant al serviciilor de securitate, aproape 100.000 de persoane lucreaza pentru Scuritatea statului, fara a include informatorii. Furia impotriva abuzurilor cotidiane si torturii comise de politie a fost unul dintre elementele care au declansat, la 25 ianuarie, manifestatiile fara precedent impotriva regimului lui Mubarak, care se afla la putere de aproape 30 de ani.


Mai mult de jumatate din imigrantii repatriati din Irlanda sint romani


Autoritatile irlandeze au repatriat anul trecut 548 de cetateni nevoiasi ai Uniunii Europene, dintre care mai mult de jumatate erau romani, imigrantii fiind cei mai afectati de somaj din cauza recesiunii, potrivit unor statistici citate de Irish Times. Guvernul irlandez a repatriat 3.631 de cetateni nevoiasi ai UE, de cind Irlanda si-a deschis frontierele pentru muncitorii imigranti europeni in 2004. Dintre cei 548 de cetateni UE repatriati anul trecut, cei mai multi erau romani (302), urmati de polonezi (77) si letoni (62). Acestia au fost trimisi in tarile de origine in baza unui program de repatrieri care a costat statul irlandez 120.535 de euro pentru zboruri si 5.907 de euro pentru taximetre.


Cinci copii printre victimele unui atentat in Afganistan


Doisprezece civili au fost ucisi ieri de explozia unei bombe la trecerea vehiculului lor, intr-o provincie instabila din sud-estul Afganistanului, au anuntat autoritatile locale. Victimele sint cinci copii, doua femei si cinci barbati care soseau din Pakistanul vecin, a precizat intr-un comunicat biroul guvernatorului provinciei Paktika, care a acuzat rebeliunea dusa de talibani contra guvernului si aliatilor sai occidentali.


Situatie tot mai instabila in Yemen


Statele Unite au cerut duminica cetatenilor lor sa evite sa calatoreasca in Yemen, iar celor care se afla deja in aceasta tara sa plece, subliniind ca nivelul de pericol pentru securitate in Peninsula Arabica este extrem de ridicat. "Departamentul de Stat cere cetatenilor SUA sa nu calatoreasca in Yemen. Cetatenii americani care se afla in prezent in Yemen trebuie sa ia considerare sa plece" din aceasta tara, se arata in avertismentul de calatorie. "Nivelul de pericol la adresa securitatii in Yemen este extrem de ridicat din cauza activitatilor teroriste si a revoltelor civile", precizeaza avertizarea emisa la Washington.


China promite sa scoata mai putin fum


Autoritatile chineze s-au angajat sa isi reduca cu 17% volumul emisiilor de dioxid de carbon pe unitatea de Produs Intern Brut (PIB) pina in anul 2015, a afirmat premierul Wen Jiabao, in fata delegatilor la Adunarea Nationala Chineza, parlamentul tarii. Consumul de energie pe unitate de PIB se va reduce cu 16 procente pe perioada celui de-al 12-lea plan cincinal (2011-2015), a adaugat seful guvernului. China a adoptat un program ambitios de energii regenerabile, mai ales eoliana si hidraulica, precum si de construire de centrale nucleare. tara asiatica emite in prezent cel mai mare volum de dioxid de carbon pe plan mondial, 70% din necesarul sau de consum energetic fiind asigurat din carbune.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.