Internațional

Afacerile cu armament au sfidat criza mondiala

Ziarul de Vrancea
22 feb 2011 426 vizualizări
Recesiunea mondiala nu a stopat vinzarile de armament, acestea înregistrind în 2009 o crestere de opt procente în termeni reali, pina la 401 miliarde de dolari, iar producatorii din SUA si Europa Occidentala au dominat piata globala, a anuntat ieri Institutul International de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm.

45 din primii 100 producatori mondiali de arme au sediul in SUA, iar 33 in Europa Occidentala. împreuna sint responsabili pentru 90 la suta din vinzarile mondiale de arme. Potrivit SIPRI, doar 10 dintre primii 100 de mari producatori de arme au sediul in Asia (patru in Japonia, trei in India, doi in Coreea de Sud si unul in Singapore) in timp ce producatorii din America Latina si Africa nu se numara printre primii 100. "în pofida recesiunii economiei globale din 2009, vinzarile totale ale celor mai mari 100 de producatori mondiali de arme au crescut cu 14,8 miliarde de dolari in 2009 comparativ cu 2008", se arata intr-un raport al SIPRI, citat de Agerpres. Comparativ cu 2008, este vorba de o crestere de opt procente in termeni reali, iar comparativ cu anul 2002, cresterea in termeni reali este de 59 de procente, adauga SIPRI. Pe lista SIPRI sapte din primii zece producatori mondiali de arme sint companii americane: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics, Raytheon, L-3 Communications si United Technologies. Cu vinzari de 33,4 miliarde de dolari, Lockheed Martin a reusit sa devanseze liderul mondial din 2008, compania britanica BAE Systems (33,3 miliarde de dolari). Primii trei producatori europeni sint BAE Systems, EADS (numarul sapte global cu vinzari de 15,9 miliarde de dolari) si grupul italian Finmeccanica (numarul opt mondial) cu vinzari de 13,3 miliarde de dolari. Cu toate acestea, cifrele SIPRI nu includ insa si China.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.