Internațional

Japonezii isi fac serviciu de spionaj

Ziarul de Vrancea
22 feb 2011 473 vizualizări
China si Coreea de Nord sint principalele tinte vizate de stringerea de informatii, arata un document obtinut de WikiLeaks

Japonia este in curs de a-si infiinta primul serviciu de informatii externe, dupa modelul american al CIA sau cel britanic al MI6, potrivit unei note diplomatice americane obtinute de WikiLeaks si publicate ieri de un ziar australian. Acest nou serviciu este destinat in primul rind stringerii de informatii privind China si Coreea de Nord si prevenirii atacurilor teroriste, scrie Sydney Morning Herald, care afirma ca a obtinut de la WikiLeaks exclusivitatea asupra documentului clasificat. Serviciul a fost plasat sub autoritatea agentiei de informatii japoneze CIRO (Biroul de cercetare si informatii al Guvernului), numita Naicho in japoneza si subordonata direct premierului, a precizat cotidianul. în 2008, directorul general al CIRO, Hideshi Mitani, a dezvaluit ca infiintarea unei "capacitati umane de stringere de informatii" era o prioritate, intr-o discutie cu Randall Fort, in acea perioada directorul al INR, serviciul de informatii al Departamentului de Stat american. "S-a decis sa se avanseze foarte incet, deoarece japonezii sint constienti ca duc lipsa de cunostinte, experienta si agenti", potrivit telegramei secrete trimise la Washington de ambasada Statelor Unite, citata de ziar. "Un program de formare pentru noul personal va incepe in curind", adauga documentul. Oficialii japonezi i-au spus lui Fort ca prioritatile pentru Japonia erau "China si Coreea de Nord, precum si stringerea de informatii pentru a preveni orice atac terorist". Fort a incurajat Guvernul japonez sa exploateze "atuurile, insuficient utilizate" in reteaua mondiala, ale oamenilor de afaceri si ale societatilor japoneze din strainatate. Potrivit unui expert pe teme legate de serviciile de informatii, Japonia nu are inca personal operational in cadrul serviciilor de informatii externe. Japonezii sustin ca nu incearca sa recruteze agenti externi, ci se bazeaza pe oamenii de afaceri si jurnalistii niponi pentru a culege informatii din strainatate, a precizat specialistul. Informatiile sint remunerate prin fonduri secrete, puse la dispozitia Ministerului Afacerilor Externe si Secretariatului premierului, a adaugat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.