Internațional

Americanii nu reusesc sa descopere bresa folosita de WikiLeaks

Ziarul de Vrancea
27 ian 2011 387 vizualizări
autoritatile militare din SUA cauta, fara rezultat, o legatura intre militarul suspectat ca ar fi transmis documentele secrete si Julian Assange n fondatorul Wikileaks sustine ca nu a auzit niciodata de soldatul american

Autoritatile militare americane fac eforuri sa stabileasca o legatura intre soldatul Bradley Manning, acuzat ca se afla la originea scurgerilor de documente americane confidentiale publicate de WikiLeaks, si fondatorul site-ului, Julian Assange, a anuntat postul de televiziune NBC. Bradley Manning, arestat in mai 2010, este acuzat de "transfer de documente clasificate" confidentiale "unei surse neautorizate". Dar anchetatorii trebuie sa dovedeasca, in prezent, ca el este cel care a furnizat fondatorului WikiLeaks documentele secrete sau ca a intrat in contact cu acesta, afirma NBC News, citind, sub protectia anonimatului, oficiali din cadrul armatei.

Dave Lapan, purtatorul de cuvintului al Departamentului Apararii, a subliniat ca oficialii din cadrul departamentului nu pot face comentarii asupra unei "anchete in curs".


Principalul suspect risca 52 de ani de inchisoare


Julian Assange a dat asigurari ca nu a auzit niciodata numele Bradley Manning, inainte ca acesta sa apara in mass-media. Arestat la 7 decembrie, la Londra, in virtutea unui mandat de arestarea emis de Suedia, Assange a fost eliberat, noua zile mai tirziu, in schimbul platii unei cautiuni. El este acuzat de justitia suedeza de violente sexuale asupra a doua tinere si se afla, in prezent, in Marea Britanie, sub arest la domiciliu.

Justitia federala americana nu l-a inculpat, in mod oficial, si nici nu a cerut extradarea sa. Daca Statele Unite nu reusesc sa dovedeasca existenta unei legaturi intre soldat si Assange, fondatorul WikiLeaks nu va mai avea de ce sa se teama ca Washingtonul i-ar putea cere extradarea. Avocatii sai apreciaza ca exista un "risc real" ca, dupa ce va fi extradat in Suedia, Assange sa fie trimis in Statele Unite, unde ar putea, in opinia acestora, sa fie incarcerat in baza militara de la Guantanamo sau condamnat la moarte.

Bradley Manning, in virsta de 23 de ani, un fost analist de informatii in Irak, este singura persoana din Statele Unite urmarita in mod oficial dupa scurgerile de informatii orchestrate de WikiLeaks. El risca 52 de ani de inchisoare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.