Internațional

11 milioane de dolari dati pe apa de ploaie

Ziarul de Vrancea
17 ian 2011 458 vizualizări
Un experiment pentru crearea ploilor artificiale a fost finalizat cu succes în Emiratele Arabe Unite, chiar daca proiectul climatic numit Weathertec a costat aproximativ 11 milioane de dolari

în schimb, locuitorii EAU nu vor mai suferi de seceta si caldura, relateaza Agerpres. în esenta, proiectul consta in acumularea unor ioni negativi prin dispozitive speciale, ceea ce duce la formarea unor nori de ploaie. în 2010, oamenii de stiinta au reusit sa provoace 52 de ploi artificiale in zona orasului Al Ain, al doilea oras ca marime din EAU. Ploile artificiale au fost aproape identice celor naturale, provocind localnicilor surprize necunoscute, chiar inspaimintatoare, precum grindina, vinturi puternice si fulgere. Compania elvetiana Metro Systems International, care se ocupa de acest proiect, sustine ca detine controlul deplin asupra ploilor in regiunea orasului Al Ain.


Numarul victimelor inundatiilor din Brazilia a depasit 600


Armata braziliana a profitat ieri de o perioada de acalmie, pentru a trimite elicoptere in zonele izolate, afectate de alunecari de teren, in muntii de linga Rio de Janeiro, unde, potrivit autoritatilor, au murit 610 persoane. Comandantul Apararii Civile, colonelul Luiz Castro, a declarat jurnalistilor ca "prioritatea" militarilor este sa poata salva persoanele care se afla in zonele izolate de ape. în regiune, vremea era ieri inchisa si instabila, iar serviciile meteorologice au anuntat noi furtuni. Peste 14.000 de sinistrati au fost inregistrati in aceasta regiune, iar zeci de zone agricole sint, in continuare, izolate.


Referendumul de secesiune din Sudan s-a incheiat


Cetatenii din sudul Sudanului au votat masiv in cadrul referendumului privind independenta acestei regiuni, care s-a incheiat alaltaseara, asteptind in prezent rezultatele oficiale ale scrutinului pe care il pregatesc de o jumatate de secol. Birourile de vot din Juba, capitala regiunii semiautonome din sudul Sudanului, s-au inchis la ora 18.00 (17.00 ora Romaniei), asa cum era prevazut. într-un birou de vot instalat intr-o scoala, persoanele responsabile cu numararea voturilor deschideau cu precautie fiecare buletin la lumina lanternelor, inainte de a anunta votul si a inmina buletinul altor doi colegi, sub privirile observatorilor sudanezi si internationali. "Secesiune", "secesiune", "secesiune"... în acest birou, peste 97 la suta dintre primele sute de buletine cereau independenta.

La Khartoum, Congresul national, partidul presedintelui sudanez Omar el-Bechir, a anuntat ca va accepta rezultatul scrutinului, indiferent care va fi acesta. în capitala sudaneza, ambianta nu era una de sarbatoare, in perspectiva secesiunii celei mai mari tari din Africa intre nordul cu 32 de milioane de locuitori, in majoritate arabi musulmani, si sudul bogat in resurse naturale, cu aproximativ noua milioane de persoane care se considera "africane".


Evadat roman dintr-o inchisoare elvetiana


Trei detinuti, intre care un roman, au reusit sa scape dintr-o inchisoare elvetiana, in noaptea de simbata spre duminica, relateaza site-ul www.20min.ch. Cei trei care au fugit din inchisoarea din cantonul Argovie sint un roman (25 de ani), un kosovar (23 de ani) si un moldovean (29 de ani). Toti trei erau inchisi pentru infractiuni contra patrimoniului (furt), a precizat Politia cantonului Argovie. Este posibil ca aceste persoane sa fi fugit fara pantofi, desculti, a adaugat sursa citata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.