Internațional

Papa Benedict 007: retelele de spionaj ale Vaticanului

Ziarul de Vrancea
13 dec 2010 445 vizualizări
Corespondenta diplomatica publicata de WikiLeaks dezvaluie o intreaga retea de informatii a Vaticanului, folosita, la "mina a doua", de Statele Unite n presupusa influenta a Sfintului Scaun in deciziile politice la nivel global pare sa se confirme

Americanii sint foarte atenti la vocea Vaticanului si a canalelor sale oficiale, cum ar fi comunitatea Sant\'Egidio, in Orientul Mijlociu, inclusiv Iran, in China, Cuba sau Republica Democrata Congo, potrivit unor note diplomatice americane publicate de WikiLeaks. Americanii spera deseori ca pozitiile lor sa fie sprijinite de Vatican, dar acest lucru nu se intimpla intotdeauna. Ambasada Statelor Unite pe linga Sfintul Scaun se arata interesata de contactele acestuia cu Biserica subterana si Biserica oficiala din China. Sfintul Scaun are "excelente surse de informare privind disidentii, drepturile omului, libertatea religioasa, controlul Guvernului asupra populatiei", sau in Coreea de Nord, unde "organizatii caritabile catolice se deplaseaza cu regularitate", potrivit ambasadei. In plus, diplomatii americani s-au intilnit cu o reprezentanta a Bisericii, apropiata de Fidel Castro, pentru a se interesa de starea de sanatate a fostului lider cubanez, facind urmatoarele comentarii: "Ea pare sa se bucure de acces liber la el, dar se pare ca si el are o mare influenta asupra ei".


De ce nu intra Turcia in UE


Pozitia Vaticanului privind aderarea Turciei la UE, sustinuta de Statele Unite, reprezinta de asemenea o preocupare in notele diplomatice. Papa Benedict s-a opus aderarii acestui stat, relateaza The Guardian, in editia online. în 2004, cardinalul Ratzniger, care avea sa devina Papa Benedict al XVI-lea, a vorbit impotriva integrarii unui stat musulman, desi atunci Vaticanul era oficial neutru in aceasta problema. Telegrama arata ca Ratzinger a fost principala forta in spatele tentativei fara succes a Vaticanului de a asigura o referire la "radacinile crestine" ale Europei in Constitutia UE. Diplomatii americani notau ca Ratzinger "intelege clar ca daca se va permite aderarea unei tari musulmane la UE, cazul sau pentru fundamentele crestine ale Europei va fi slabit". Notele diplomatice arata actiunile de lobby ale administratiei americane la Roma si Ankara in favoarea aderarii Turciei. "Speram ca un oficial de rang inalt al departamentului poate vizita Sfintul Scaun pentru a-i incuraja sa faca mai mult pentru un mesaj pozitiv privind Turcia si integrarea", potrivit unei telegrame din 2006. Dar in 2009, ambasadorul american scria ca "Vaticanul ar putea prefera ca Turcia sa dezvolte o relatie speciala cu UE, in locul aderarii".


Implicarea politica a Sfintului Scaun: din Irak pina in Venezuela


Telegramele mai dezvaluie ca Vaticanul planuia sa foloseasca Polonia ca un "cal troian" pentru a raspindi valorile catolice privind familia in structurile UE. Ambasadorul SUA la Sfintul Scaun de atunci, Francis Rooney, scria in 2006, la scurt timp dupa alegerea Papei Benedict al XVI-lea, ca Vaticanul spera ca Polonia sa fie o contrapondere fata de laicitatea vest-europeana, dupa aderarea sa la UE. De asemenea, Vaticanul le-a spus americanilor ca vrea sa-l submineze pe presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, in America Latina, din cauza temerilor privind deteriorarea puterii catolice in regiune. în 2002, in timpul celei de-a doua Intifada, americanii au cerut Vaticanului sa i se adreseze lui Yasser Arafat, presedintele Autoritatii Palestiniene, pentru ca acesta sa "opreasca violentele". Vaticanul s-a opus ferm interventiei militare in Irak in 2003, iar telegramele arata ingrijorarea americanilor provocata de aceste rezerve in aprilie 2007. Americanii si-au exprimat regretele ca Sfintul Scaun nu foloseste mai mult avantajele "bunelor sale relatii cu Iranul", in legatura cu Liban sau dosarul nuclear iranian.


Vaticanul pasteaza "urme" de antisemitism


Diplomatii americani apreciaza ca unii oficiali de rang inalt de la Vatican "manifesta urme de sentimente antisemite", potrivit unei telegrame diplomatice divulgate de site-ul WikiLeaks. Epistola a fost publicata de cotidianului american The New York Times. Astfel, o telegrama diplomatica americana din 2002 arata ca "in pofida unor reale progrese" in relatiile Vaticanului cu comunitatea evreiasca, in timpul Papei Ioan Paul al II-lea, unii membri ai ierarhiei catolice "manifesta urme de sentimente antisemite". Documentul citeaza un "oficial virstnic de origine franceza" care se plinge: "Atentia puternica (a administratiei americane) pentru antisemitismul modern european deriva din influenta excesiva a evreilor in presa si Guvernul nostru". Alti oficiali de la Vatican, ale caror nume nu sint mentionate, sint de asemenea citati in telegrama, declarind ca unele anchete judiciare impotriva Bisericii "sint opera judecatorilor evrei care au prea multa influenta" in Statele Unite.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.