Internațional

Somalia a devenit patria terorismului

Ziarul de Vrancea
16 nov 2010 482 vizualizări
Este tara cu cel mai ridicat grad de risc terorist, inaintea Irakului sau Afganistanului n Grecia conduce in topul tarilor europene

Somalia este tara cu cel mai mare "risc terorist", devansind Pakistanul, Irakul si Afganistanul, in timp ce Franta se incadreaza in categoria de risc "mediu", potrivit noului "Index al riscului terorist", publicat ieri de societatea britanica specializata Maplecroft. Somalia a urcat, in decurs de un an, de pe locul patru pe primul in acest clasament, cu 556 de "acte teroriste" din iunie 2009 pina in iunie 2010, care au provocat moartea a 1.437 de persoane, a precizat Maplecroft, societate specializata in studierea riscurilor naturale sau umane.

în aceasta categorie a "riscului extrem", Somalia este urmata de Pakistan, Irak, Afganistan si Teritoriile palestiniene. Yemenul se afla pe locul al noualea dintr-o lista de 196 de state, intrind pentru prima data in categoria "extrem". Tara a cunoscut o crestere "foarte semnificativa a numarului actelor teroriste", cu 109 atentate in perioada analizata. Organizatia Al-Qaida in Peninsula Araba (AQAP) "genereaza ingrijorari tot mai mari", subliniaza Maplecroft.

Doua colete-capcana provenind din Yemen au fost descoperite la sfirsitul lui octombrie in Dubai si Marea Britanie, la bordul unor avioane care se deplasau spre Statele Unite. Unul dintre ele era programat sa explodeze deasupra coastei de est a Statelor Unite.

Grecia este tara europeana cu cel mai ridicat risc terorist. încadrata in categoria "risc ridicat", ea a urcat de pe locul 57 pe 24, cu 180 de atentate intr-un an, depasind astfel Spania (clasata pe locul 27).

Statele Unite se afla pe locul 33, in categoria "risc mediu", in fata Algeriei (locul 36), Frantei (locul 44) si Marii Britanii (locul 47). Franta ramine pe acelasi loc, "majoritatea actelor teroriste fiind atentate fara victime pregatite de organizatii separatiste in Corsica". Canada, (locul 67), Germania (70), Maroc (84), Elvetia (114) sau Belgia (117) sint clasate in categoria risc "scazut".

Indexul riscului terorist (TRI) este realizat in fiecare an in functie de numarul si intensitatea atentatelor, precum si de istoria tarii in materie de terorism.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.