Internațional

Republicanii i-au luat aproape tot lui Obama

Ziarul de Vrancea
4 nov 2010 461 vizualizări
SAPOU: Rezultatele alegerilor de marti din Statele Unite au consfintit estimarile sondajelor: Obama si tabara democrata au pierdut, desi nu atit de drastic precum se prefigura. Cu toate acestea, rasturnarea raportului de forte in Camera Reprezentantilor este deja vazut ca un eveniment istoric.

Unii analisti considera ca presedintelui Obama ii va fi greu sa isi impuna politicile in a doua jumatate a mandatului si ca asta ii va ingreuna o noua candidatura la prezidentiale, in timp ce altii sustin ca ar putea sa se intimple exact ca pe vremea lui Bill Clinton, cind rafuiala cu Congresul majoritar republican i-a asigurat o noua victorie la sefia Statelor Unite.

Dar un presedinte american ale carui forte interne sint slabite are o putere remarcabila in strainatate. Liderul de la Casa Alba are deplina putere in politica externa - in special in cea militara, conform Constitutiei americane, spre deosebire de puterea in politica interna care trebuie impartita cu Congresul. "De fapt, un presedinte slab de regula nu are alta optiune decit politica externa. Si asta e ceea ce restul lumii nu a inteles. Presedinti ale caror puteri au fost slabite pe plan intern au facut mai mult decit sa se implice activ in politica externa, au rasturnat intreaga ordine mondiala", explica agentia americana de analiza Stratfor. Comentatorii sai dau si exemple: Bush Jr. - care a initiat ofensiva in Irak, Clinton - a lansat razboiul din Kosovo, si Kennedy, care a obtinut cea mai mare victorie diplomatica asupra sovieticilor in criza rachetelor din Cuba.

Financial Times vede inca in culori si mai sumbre infringerea democratilor, folosind un cuvint dur - "dezastru" - pentru a descrie cea mai mare pierdere suferita din 1994 incoace. Totusi, ziarul intrezareste si o speranta pentru Obama: faptul ca democratii au pierdut Camera Reprezentantilor ar putea fi vestea cea mai putin rea pentru ca Barrack Obama ar putea intoarce asta in avantajul lui. Comparind cu primul mandat al lui Clinton, Financial Times sustine ca sarcina cea mai delicata ii revine liderului republican, John Boehner, care va trebui sa il atace si sa-l infrunte pe presedinte astfel incit acesta din urma sa nu obtina efectul contrar.

In schimb, cotidianul financiar remarca ceea ce numeste intr-adevar o veste proasta pentru liderul de la Casa Alba: democratii au pastrat controlul Senatului, iar daca Obama va incerca sa dea vina pe republicani pentru nerealizarile interne si pentru starea economiei - o stare care va continua sa ii nemultumeasca pe multi dintre electorii americani - ii va fi mult mai greu sa fie convingator.

Financial Times conchide ca pierderea mai multor posturi de guvernator este o veste la fel de rea ca si infringerea din Camera Reprezentantilor. Republicanii au cucerit noua state, inrosind (prin culoarea lor traditionala) mari parti din harta politica a Americii. Ei au obtinut controlul asupra unor state-cheie in alegerile prezidentiale - Ohio, Pennsylvania si Iowa - si l-au pastrat in Florida. Noile state cucerite sint New Mexico, Tennessee, Wyoming, Kansas, Arkansas si Oklahoma. Republicanii controleaza acum 33 din cele 50 de state americane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.