Internațional

Nemtii incep sa-si piarda rabdarea cu tiganii

Ziarul de Vrancea
16 oct 2010 524 vizualizări
Romii din Berlin sint perceputi negativ, fiind considerati infractori, relateaza presa din capitala germana

Romii din Berlin sint perceputi ca fiind infractori si sint prezentati in mod negativ, comenteaza site-ul publicatiei de limba engleza The Local, precizind ca, potrivit statisticilor, in Germania traiesc aproximativ 120.000 de romi, iar la Berlin numarul acestora este de 20.000. "Numeroase familii de romi romani si bulgari s-au stabilit in districtul Neukolln din Berlin dupa aderarea tarilor lor la UE in 2007. (...) Nimeni nu stie exact citi au venit, dar toata lumea spune povesti despre romi in aceasta parte a orasului", subliniaza The Local. "Tiganii sint cei mai rai. Mai ales tiganii bosniaci. Vin si fura totul", afirma Zoran Markovici, proprietarul unui magazin. "Nu exista nici un dubiu, tiganii fura cel mai mult. Vin cu copiii si nu vorbesc limba germana. Este clar ca sint tigani", confirma Metin, angajat al magazinului.

"Sigur ca fura. Nu au alta varianta. Dar sa nu uitam ca acesti romi din Romania si Bulgaria au fost impinsi aici de Uniunea Europeana. Pentru ca UE a desfiintat meseriile traditionale ale romilor din Bulgaria. Iar acesti oameni nu au alta varianta decit sa mearga in Occidentul bogat. Iar unii chiar fura", explica Hamze Bytyci, reprezentantul unei asociatii pentru apararea drepturilor romilor.

"Un lucru este clar: in state precum Serbia, Bulgaria si Romania, romii sint parte a peisajului cultural si fizic. Se casatoresc intre ei, cinta, participa la nunti si inmormintari, traiesc in mahalale, facind bani si prosperind. (...) Acum, Europa Occidentala are o problema cu romii. Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, tari precum Franta, Italia si Germania au luat contact cu romii, care acum sint aproximativ zece milioane, fiind cea mai mare minoritate din Europa si testind principiile de toleranta si multiculturalism", explica The Local.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.