Internațional

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti: nu e o catastrofa ecologica, ci umana

Ziarul de Vrancea
9 oct 2010 654 vizualizări
Acesta este punctul de vedere al autoritatilor maghiare, dar Greenpeace sustine ca prea multe substante toxice (arsenic si mercur) s-ar fi scurs in Dunare n numarul victimelor a crescut la cinci morti

Dunarea pare sa absoarba masiva scurgere de substante toxice de culoare rosie din Ungaria fara a suferi mari pagube, au afirmat vineri mai multi oficiali, cu toate ca volumul amestecului lichid deversat in partea vestica a tarii se apropie de cel al scurgerii de petrol din Golful Mexic. "Consecintele nu par a fi atit de dramatice", a declarat, telefonic de la Viena, Philip Weller, care conduce Comisia Internationala pentru Protectia Dunarii, rugat sa comenteze pagubele suferite de ecosistemul danubian pina acum.

Pe de alta parte, premierul ungar Viktor Orban a anuntat ca amenintarea pentru Dunare a fost eliminata. "Am reusit sa preluam controlul asupra situatiei in timp", a spus seful executivului. însa riscul unor pagube extinse si de durata pentru mediu ramine, in contextul in care analize de laborator organizate de Greenpeace au aratat o concentratie ridicata de substante toxice in mostre ale scurgerii. Greenpeace a declarat vineri pentru presa ca mostrele luate la o zi dupa producerea incidentului contineau nivele "surprinzator de mari" de arsenic si mercur, relateaza Agerpres. Analizele indica faptul ca aproximativ 50 de tone de arsenic, 300 de tone de crom si o jumatate de tona de mercur au fost "eliberate" de scurgere, potrivit Greenpeace.

în acelasi timp, ministrul ungar al Mediului, Zoltan Illes, a precizat ca, odata cu incetarea ploii si trecerea la o vreme mai calda si uscata in ultimele doua zile in Ungaria, noroiul caustic se transforma din ce in ce mai mult in praf, care ajunge in aer si poate provoca probleme respiratorii.


Multumiri pentru Romania


Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a declarat, tot vineri vineri, pentru Mediafax, ca accidentul din Ungaria nu reprezinta o catastrofa ecologica, ci o imensa catastrofa sociala si umana, el multumind autoritatilor romane pentru solidaritatea cu poporul ungar. "Autoritatile romane au primit toate informatiile. Au fost in contact institutiile ungare, cele doua ministere de Externe au fost in legatura si organismele create pentru gestionarea situatiei, de asemenea. Sint in continuare pastrate contactele", a spus ambasadorul.

"Vreau sa le multumesc autoritatilor romane si in special ministrului roman de Externe, Teodor Baconschi, care si-a exprimat solidaritatea cu noi", a spus el. întrebat daca Ungaria a solicitat sprijin din partea autoritatilor romane, el a spus ca a fost deja formulata o solicitare la Bruxelles. "Am facut cerere la Bruxelles pentru sprijin din partea tarilor care sint parte ale Mecanismului de Protectie Civila. Multumim pentru sprijin", a spus Fuzes.

El a precizat ca autoritatile ungare au intervenit de urgenta cu eforturi majore pentru a diminua consecintele dezastrului. "Din punct de vedere ecologic, lucrurile sint bine. Nu mai sint necesare interventii majore. Este o catastrofa ecologica mica. Dar este o imensa catastrofa sociala si umana, cea mai mare din istoria noastra", a spus ambasadorul, adaugind ca 7 localitati si mai multe sate au fost grav afectate.


Otetul salveaza Dunarea


El a explicat ca accidentul s-a produs la firma ungureasca de aluminiu MAL, la 100 de kilometri de Budapesta, substanta ajungind in riul Zagya care se varsa in Tisa si apoi in Dunare. "Namolul rosu cu substante bazice chimice a ajuns in Dunare. Guvernul maghiar a facut toate eforturile in vederea neutralizarii. PH-ul normal al apei este undeva la 7-8. Ieri, PH-ul ajunsese la 9-10. în urma interventiei Guvernului maghiar pentru neutralizare, astazi PH-ul era in jurul valorii de 8", a explicat el, adaugind ca nu mai exista pericol din punct de vedere ecologic.

întrebat daca Ungaria a comunicat autoritatilor romane si natura substantelor care au poluat Dunarea, el a spus ca este vorba despre "namol rosu", substanta rezultata in urma tehnologiei aluminiului. "Aceasta substanta are factor PH bazic si s-a neutralizat cu acid acetic", a explicat Fuzes.

Romania ofera sprijin Ungariei, in urma poluarii din tara vecina, constind in haine de protectie, masini de interventie si specialisti. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely va avea, in 28 octombrie, o intilnire la Budapesta cu omologul sau din Ungaria, in cadrul careia se vor analiza aspectele poluarii produse si modalitatile de sprijin pe care Romania le poate oferi.

Reamintim ca guvernul ungar a instituit, marti dimineata, starea de urgenta in trei comitate din vestul tarii, din cauza inundatiilor produse de o scurgere de reziduuri chimice de la o fabrica de bauxita. Site-ul bulgar de stiri novinite.com relata, marti dupa-amiaza, ca Bulgaria, Romania, Serbia si Ucraina ar putea fi afectate de accidentul soldat cu cinci morti si 120 de raniti. Potrivit datelor MMP, spargerea bazinului de stocare a reziduurilor chimice provenite in urma prelucrarii bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deseuri, cu un PH de 12-13, in piriul Torna, afluent al riului Marcal, aflat in vestul Ungariei, in urma accidentului intreg satul Kolontar fiind inundat de reziduuri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.