Internațional

Dosarul inchisorilor. CIA recunoaste ca a folosit tortura în Polonia

Ziarul de Vrancea
9 sep 2010 567 vizualizări
Un agent CIA a torturat un suspect de terorism într-un centru secret de detentie din Polonia, potrivit unor fosti oficiali din serviciile de informatii si raportului unui inspector general al CIA

Aceasta este prima oara cind Agentia Centrala de Informatii din Statele Unite confirma faptul ca un suspect de terorism a fost torturat la o baza de linga aeroportul Szymany, in nordul Poloniei, desi suspiciunile privind existenta in Polonia a unei inchisori secrete a CIA au aparut in urma cu cinci ani. Un ofiter CIA de origine egipteana, care fusese agent FBI si care purta numele de cod "Albert", a folosit o bormasina electrica si o arma semiautomata pentru a-l speria pe Abd al-Rahim al-Nashiri, in timp ce acesta era interogat in Polonia. Al-Nashiri ar fi fost torturat astfel la sfirsitul anului 2002 sau inceputul lui 2003. El a fost tinut dezbracat si cu capul acoperit, in timp ce "Albert" il ameninta cu o arma neincarcata sau cu o bormasina, apropiindu-le de capul acestuia in timpul unui interogatoriu, potrivit raportului CIA. Potrivit unui raport al ONU publicat in ianuarie, Abd al-Rahim al-Nashiri, cetatean saudit detinut in prezent la inchisoarea de la Guantanamo, a fost interogat in Polonia, dupa ce a fost adus din Thailanda, in 2002, la bordul unui avion al CIA. Barbatul fusese arestat in Emiratele Arabe Unite, fiind suspectat de organizarea unui atac cu bomba impotriva distrugatorului american USS Cole in anul 2000, in Yemen, soldat cu moartea a 17 americani. Potrivit raportului ONU, Al-Nashiri a afirmat ca, in timpul interogatoriilor, fusese torturat prin metoda simularii inecului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.