Internațional

Presedintele Mexicului pierde razboiul drogurilor

Ziarul de Vrancea
16 aug 2010 833 vizualizări
El a cerut ajutorul criticilor sai pentru a reusi sa tina in friu cartelurile drogurilor n in nordul tarii, executiile intre diferitele bande de taficanti continua

Paisprezece persoane au fost ucise, duminica, in Ciudad Juarez, oras situat la granta cu Statele Unite, afectat de violenta cartelurilor de droguri, au anuntat autoritatile statului Chihuahua. într-un schimb de focuri in plin centrul orasului au murit trei femei si un barbat, iar alte cinci persoane au fost ranite, potrivit autoritatilor care au mai precizat ca doi barbati au fost arestati. în plus, un comando inarmat a impuscat mortal sase persoane in timpul unei sarbatori, iar corpurile altor patru barbati au fost descoperite avind urme de tortura.

Acesta este doar un episod din lunga serie a ciocnirilor intre membrii crimei organizate care au loc pe intreg teritoriul statului Chihuahua, cel mai mare din Mexic, inclusiv in Ciudad Juarez (cu o populatie de 1.300.000 de locuitori), considerat a fi cel mai periculos oras din Mexic, cu mai mult de 2.660 de omucideri in 2009 si 1.860 de la inceputul anului.


Alta strategie


Presedintele mexican Felipe Calderon si-a inceput mandatul in urma cu trei ani si jumatate cu o ofensiva militara impotriva cartelurilor drogurilor, insa de atunci 28.000 de oameni au fost ucisi in violentele legate de droguri, care continua sa se agraveze, fara a exista vreo dovada ca puterea traficantilor s-a redus, scrie The Guardian.

Saptamina trecuta, Calderon a acceptat intr-un final ca strategia sa nu a reusit sa tina in friu cartelurile si a cerut numarului tot mai mare de critici sa il ajute sa revizuiasca abordarea guvernului cu privire la razboaiele drogurilor. "Sint de acord ca strategia ar trebui pusa la indoiala", a declarat presedintele, mentionind ca este dispus sa analizeze propunerile despre cum sa fie schimbata si imbunatatita strategia guvernamentala.

Admiterea esecului a venit la citeva zile dupa ce predecesorul lui Calderon a cerut legalizarea drogurilor. Vicente Fox, care apartine la rindul sau Partidului Actiunii Nationale, a declarat ca interzicerea drogurilor nu a reusit sa combata violenta si coruptia. în ceea ce il priveste pe Calderon, acesta se opune fervent legalizarii drogurilor, insa a cerut recent o dezbatere "fundamentala" pe aceasta tema. El a sustinut de asemenea ca lipsa de actiune a lui Fox in fata puterii in crestere a cartelurilor a contribuit la situatia actuala.

în ultima dintr-o serie de dezbateri organizate de guvern cu privire la razboiul impotriva drogurilor, Calderón a repetat ca legalizarea unilaterala ar spori consumul de droguri si ar face prea putin pentru a reduce din veniturile cartelurilor.


Politia nu se descurca fara ajutorul armatei


La rindul sau, Jesus Ortega, liderul Partidului Revolutiei Democratice, a militat impotriva folosirii armatei si marinei in operatiunile antidrog. Criticii ofensivei militare sustin ca lipsa de pregatire a armatei pentru rolul de politie interna a condus la incalcari ale drepturilor omului. Calderon a precizat ca este de acord ca retragerea armatei este de dorit, dar ca ea este imposibila cita vreme fortele politiei nu elimina coruptia endemica si nu sint suficient de puternice pentru a face fata singure situatiei.

De asemenea, in timpul dezbaterii amintite au fost formulate plingeri cu privire la atentia redusa acordata de catre guvern spalarii banilor care alimenteaza industria ilegala si violentele. Potrivit The Guardian, se estimeaza ca valoarea traficului de droguri din Mexic, s-ar situa undeva intre 10 si 40 de miliarde de dolari pe an.

Analistii sint de parere ca dorinta recenta a presedintelui de a deschide dezbaterea cu privire la droguri marcheaza o schimbare dramatica fata de tendinta sa anterioara de a considera ca orice critica echivaleaza cu o capitulare a crimei organizate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.