Internațional

Tunel de 100 de metri descoperit sub piramida zeului aztec Quetzalcoatl

Ziarul de Vrancea
5 aug 2010 604 vizualizări
Un tunel lung de 100 de metri a fost descoperit sub piramida zeului aztec Quetzalcoatl, una dintre cele mai renumite constructii de gen din celebrul sit arheologic precolumbian din Teotihuacan, din apropiere de Ciudad de Mexico.

Potrivit unui comunicat al Institutului National de Antropologie si Istorie (INAH), 30 de cercetatori au localizat "intrarea unui tunel care duce la o serie de galerii situate sub templul Sarpelui cu pene" (Quetzalcoatl), in care "ar putea fi depuse ramasitele pamintesti ale guvernantilor" din acea epoca, a declarat Sergio Gomez, directorul acestui proiect arheologic. Teotihuacan a fost capitala celui mai mare imperiu precolumbian fondat de azteci, la o distanta de 50 de kilometri de Ciudad de Mexico. Intrarea in tunel se afla la o adincime de 14 metri, iar de-a lungul celor 100 de metri cit masoara galeria subterana se afla o serie de camere cioplite in piatra. Tunelul a fost descoperit gratie unei tehnologii ultramoderne, care a folosit radare si scanere pentru a obtine imagini tridimensionale. Tunelul a fost realizat inainte de construirea templului Quetzalcoatl, au anuntat cercetatorii, fiind zidit in urma cu circa 1.800 de ani, in acest imens oras precolumbian, care, la apogeul sau, in anul 650, era unul dintre cele mai mari cinci orase ale lumii, avind o populatie de 250.000 de locuitori. Preotii azteci care au oficiat ceremonia de sigilare a tunelului au decorat poarta acestuia cu mii de ornamente realizate din cochilii si pietre semipretioase, aceste ofrande fiind descoperite de INAH in urma sapaturilor recente.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.