Internațional

Carnea de animale clonate a invadat galantarele europenilor

Ziarul de Vrancea
5 aug 2010 647 vizualizări
Carnea unui taur nascut dintr-o clona a fost comercializata in Marea Britanie, fara informarea consumatorilor, scrie The Telegraph n este pentru prima data cind autoritatile recunosc consumul de carne de la un animal clonat sau de la urmasii unei clone n UE atrage atentia ca putem vorbi de o imensa cantitate de produse alimentare provenite de la animale clonate

Zvonuri alarmante pentru sectorul alimentar european. In urma cu citeva zile, oficiali din Uniunea Europeana au spus ca este "posibil" ca mii de produse pe baza de carne si lapte, provenite de la clone sau puii unor clone, sa se vinda in supermarketurile britanice. Ulterior, institutia britanica responsabila cu sectorul alimentar (Food Standards Agency) a admis ca un taur - nascut din embrionul de la vaca clonata Vandyk-K Integ Paradise 2 si un taur campion - a fost sacrificat, iar carnea sa - pusa la vinzare. Dupa primele estimari, carnea acestuia a fost vinduta in Scotia, fara informarea consumatorilor.

La citiva ani de la "nasterea" din laborator, Vandyk-K a fost inseminata cu sperma provenind de la un taur campion. Embrionii rezultati in urma inseminarii au fost recoltati si transportati in Marea Britanie. Acesti embrioni au ajuns la doua mame-surogat. Viteii fatati astfel au fost botezati Dundee Perfect si Dundee Paratrooper. Iar daca Perfect a fost sacrificat saptamina trecuta, carnea fiind confiscata de FSA, Paratrooper a fost cel sacrificat anul trecut. "Carnea lui Paratrooper a ajuns pe piata si este posibil sa fi fost consumata in Scotia", a admis ieri FSA. Dar UE atrage atentia ca putem vorbi de o imensa cantitate de produse alimentare provenite de la animale clonate. Un oficial a aratat ca exportul de sperma provenita de la animale clonate in SUA si Canada nu a fost controlat. Un exemplu este chiar cel al vacilor care s-au imperecheat cu Perfect si Paratrooper: 97 de animale s-au nascut in urma acestor imperecheri, dar se estimeaza ca ele nu au atins virsta la care dau lapte. Unii oficiali ai UE au anuntat ca este probabil ca situatia sa fie asemanatoare in cazul carnii de porc. Ca si la bovine, Marea Britanie importa milioane de doze de sperma de porc din alte tari, inclusiv statele din America de Nord.


Argumente impotriva carnii de clona


Impotriva carnii unui animal-clona sint doua argumente. Primul vine din partea gruparilor pentru drepturile animalelor, care spun ca vinzarea carnii va incuraja clonarile, desi s-a dovedit ca animalele-clone traiesc mai putin. Al doilea argument este ca lipseste o analiza detaliata, recunoscuta oficial, a calitatii produselor de carmangerie provenite de la animale clonate sau puii acestora. Desi un purtator de cuvint al Uniunii Europene a spus ieri ca "toate probele stiintifice realizate pina la aceasta ora indica faptul ca nici laptele si nici carnea provenite de la vacile clonate nu prezinta riscuri pentru sanatate", Bruxelles-ul nu da semne ca incurajeaza practica, fie pentru ca asteapta noi studii, fie la presiunea grupurilor pentru drepturile animalelor. "Sint socat de aceasta veste: carnea unei clone a fost vinduta pe piata, fara ca noi sa stim nimic. Astfel, unele persoane au mincat aceasta carne fara sa banuiasca nimic. Si nici nu stim daca aceasta carne este daunatoare omului", a spus un reprezentant al Societatii Regale pentru Prevenirea Cruzimii fata de Animale (RSPCA), David Bowles. Toata aceasta piramida a vacilor clonate porneste de la Vandyk-K Integ Paradise 2, clona produsa in Statele Unite ale Americii. Ea a fost clonata folosind celule din urechea unei vaci Holstein, specie cunoscuta pentru productia sa de lapte. Clonarea a avut loc in urma cu cinci ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.