Internațional

Scandalul submarinelor

Ziarul de Vrancea
27 iul 2010 521 vizualizări
Portugalia, confruntata cu o stare critica a economiei, a achizitionat doua submarine pentru care va plati pina in 2023 circa 40% din bugetul sau de cheltuieli militare, o tranzactie in care opozitia vede o risipa inutila, favorizata de practici de coruptie si de incalcarea regulilor concurentei

Potrivit procurorilor, statul portughez a fost pagubit in aceste tranzactii cu cel putin 34 de milioane de euro, scrie luni Euobserver. Europarlamentari si experti in domeniul apararii cer Comisiei Europene sa investigheze marile afaceri cu armament dintre statele membre, care adesea favorizeaza coruptia si dezechilibreaza piata, asa cum a fost vinzarea unor submarine germane catre Portugalia si Grecia, relateaza EUobserver. Procurorii din Germania, Portugalia si Grecia incearca sa desluseasca dedesubturile contractelor prin care Germania a vindut cu peste un miliard de euro submarine celor doua tari grav incercate de criza economica, dupa ce au aparut suspiciuni ca tranzactiile au fost incheiate gratie mitei. Wall Street Journal a scris in urma cu citeva saptamini, intr-un articol intitulat "Afacerile cu submarine care au ajutat la scufundarea Greciei", despre ipocrizia UE, care a permis guvernelor elen si portughez sa aloce parti importante din bugetele lor pentru achizitii de armament a caror necesitate este pusa sub semnul intrebarii, in conditiile in care aceste tari sint sub presiunea unor masuri de austeritate dure ca sa-si reduca deficitul.

"Nu are sens absolut deloc sa ceri austeritate si in acelasi timp sa le incurajezi sa cumpere arme (care nu sint necesare - n.r.). Dar exista o legatura intre securitate, secretomanie si lipsa de concurenta, care intotdeauna reprezinta un cimp deschis pentru coruptie", a declarat pentru EUobserver, Nick Witney, expert pe probleme de aparare la European Council on Foreign Relations.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.