Internațional

Zece cuvinte noi prelungesc ancheta tragediei de la Smolensk

Ziarul de Vrancea
21 iul 2010 619 vizualizări
Dupa investigatiile rusilor, expertii polonezi au mai descifrat citeva cuvinte de pe inregistrarile cutiilor negre

Specialistii de la Institutul de cercetare judiciara din Cracovia au descifrat noi date de pe cutiile negre ale aparatului TU-154, care s-a prabusit in aprilie, linga Smolensk, cu 96 de persoane la bord, intre care presedintele polonez Lech Kaczynski. Expertii au reusit sa descifreze citeva cuvinte de pe inregistrarile cutiilor negre, pe care expertii rusi nu au putut sa le desluseasca. Procurorul general al Poloniei, Andrzej Seremet, a anuntat ieri ca specialistii din Cracovia au reusit descifrarea cu inca 10 cuvinte mai mult decit contine stenograma expertilor rusi, facuta publica la inceputul lunii trecute.

"Nu vreau sa vorbesc despre detalii pina cind nu vor fi incheiate verificarile", a declarat procurorul Seremet, adaugind ca expertii polonezi verifica in prezent copiile descifrarilor cutiilor negre transmise de partea rusa Poloniei la sfirsitul lunii mai. Andrzej Seremet a precizat ca operatiunea de descifrare a cutiilor negre ale aeronavei prezidentiale vor fi incheiate la sfirsitul lunii septembrie - inceputul lunii octombrie si atunci va fi dat publicitatii si continutul acestui fragment din descifrare.

Anterior, mass-media poloneze au indicat ca acest fragment ar contine cuvintele comandantului de bord Arkadiusz Protasyuk, care, cu citeva secunde inainte de tragedie, ar fi spus: "Daca nu vom ateriza, ei (sau el) ma vor omori!".

Desi Procuratura militara poloneza nu a confirmat deocamdata aceasta informatie, presa poloneza a scris ca descifrarea fragmentului din inregistrarea convorbirilor din cabina pilotilor vine sa sublinieze ca s-au exercitat totusi presiuni asupra pilotilor. Descifrarea facuta de expertii rusi a inregistrarilor celor 40 de minute de zbor ale avionului parea sa confirme ipoteza conform careia pilotii aparatului au ignorat mai multe avertismente ale indicatorilor de la bordul aeronavei.

în tragedia de la 10 aprilie de linga Smolensk, in vestul Rusiei, si-au pierdut viata 96 de persoane, intre care presedintele polonez Lech Kaczynski, alti lideri politici si militari polonezi, care urmau sa participe la ceremonia comemorativa de la Katyn, locul simbol al omagierii celor 22.000 de ofiteri polonezi ucisi in 1940 de politia secreta a lui Stalin (NKVD).

Ministrul rus al Justitiei Aleksandr Konovalov a anuntat ca Rusia prelungeste ancheta in cazul prabusirii avionului presedintelui Lech Kaczynski pina in toamna, dind totodata asigurari ca cei mai buni experti sint implicati in cercetarea circumstantelor prabusirii aparatului Tu-154.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.