Internațional

Spionii rusi vizau programele informatice americane

Ziarul de Vrancea
16 iul 2010 529 vizualizări
Membrii retelei ruse de spioni destructurata saptamina trecuta in SUA sugereaza, prin pozitiile ocupate, ca operatiunea a avut ca scop amplasarea de programe informatice care ar fi oferit Rusiei un acces semnificativ la spionajul computerizat, relateaza Financial Times.

Membrii retelei ar fi "plantat" programe informatice pentru interceptarea de secrete si obtinerea accesului la programe care ar fi oferit Rusiei "pirgii semnificative in spionajul computerizat", afirma publicatia, in baza pozitiilor ocupate de cei 12 agenti rusi. Aceasta, in pofida faptului ca ei au fost prezentati de presa ca ineficienti si lipsiti de obiective si capabilitati in domeniul tehnologiei de virf. Cel de-al 12 spion, Aleksei Karetnikov, in virsta de 23 de ani, care a fost arestat pentru incalcarea legislatiei privind imigratia, a lucrat la testarea codurilor la cel mai important sediu al companiei Microsoft, in Redmond (Washington), a confirmat gigantul informatic. Karetnikov ar fi putut cauta eventuale puncte vulnerabile ale sistemului de operare Windows sau ale altor programe apartinind Microsoft, care i-ar fi putut ajuta pe agenti sa aiba acces in mod ilegal la computerele care utilizau acele coduri, a declarat Dave Aitel, fost agent in cadrul Agentiei pentru Securitate Nationala (NSA), in prezent un cercetator privat.

Jeffrey Carr, fost director in cadrul Microsoft si autor al unei carti recente despre razboiul informatic, a declarat ca odata patruns in interiorul acestei companii, Karetnikov "ar fi putut sa obtina acces intr-o organizatie sau un grup de productie, care ar fi oferit si mai multe oportunitati serviciilor ruse de securitate". Un alt agent a efectuat studii de master in politici publice la Harvard si a infiintat o companie, prin care vindea, potrivit acestuia, un program informatic in domeniul luarii de decizii. Acest sistem cerea introducerea planurilor directorilor executivi, care ar fi putut fi usor trimise la Moscova.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.