Internațional

Criza accentueaza violentele rasiste

Ziarul de Vrancea
10 iul 2010 505 vizualizări
Comisia impotriva rasismului a Consiliului Europei arata ca din cauza crizei economice a crescut numarul violentelor rasiste in cele 47 de state membre ale Europei, o teza contestata de specialisti.

Comisia impotriva rasismului a Consiliului Europei publica in fiecare an un studiu privind tendintele de discriminare rasiala si evolutia violentelor xenofobe in cele 47 de tari membre ale Europei. In acest an, membrii Comisiei au constatat "o crestere generala a numarului atitudinilor xenofobe si intolerante, pe linga atacurile verbale violente si incidentele violente". Potrivit raportului, criza a dus la "amplificarea perceptiei ca fluxurile de populatie migratoare au un impact negativ asupra tarii unde se stabilesc". Mai multe aspecte sint subliniate in raport, cum ar fi "rasismul impotriva populatiei de culoare, impotriva romilor", "perceptia negativa legata de musulmani", "antisemitismul".

Un alt fenomen punctat in raport se refera la "duritatea dezbaterilor despre imigrare", care trimite "semnale grupurilor de extrema dreapta". In cele din urma, membrii comisiei spun ca este "totusi greu sa faci o legatura directa" intre criza economica si rasism: fenomenele descrise in raport sint numite totusi efecte "indirecte". Vincent Tiberj, cercetator la Centru de Studii Europene, sociolog, specialist in fenomenele imigrarii si reintegrarii persoanelor, are unele rezerve cu privire la unele concluzii ale raportului. "Ideea ca intr-o perioada mai dificila din punct de vedere economic oamenii au atitudini rasiste nu este neaparat adevarata: rasismul nu variaza in functie de rata somajului", spune cercetatorul. In opinia sa, somajul este cauzat de evolutia societatii si de schimarea generatiilor. Citind un exemplu de la dezbaterea privind votul asupra strainilor din Franta "acum 20 de ani, o asemenea discutie nu ar fi avut loc". "Atunci exista un nivel de acceptare a imigrantilor, care nu a mai fost atins niciodata in societate", a spus sociologul.

In ceea ce priveste actele rariste violente, Vincent Tiber precizeaza ca aceste violente sint mult mai multe, in realitate, luind in considerare prejudiciile raportate. "Intre un skinhead si un rasist este o diferenta", spune Tiber. El subliniaza, totodata, ca dezbaterea asupra identitatii personale a "stigmatizat Islamul si musulmanii". "Discursurile generaliste au ajuns la o comunitate foarte diferita in realitate. Noi nu avem o abordare calma a problematicii imigarii. Discursul dominant este diferit de realitate, de incidentele din viata cotidiana a indivizilor", a adaugat cercetatorul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.