Internațional

Rusia, scandalizata de condamnarea ocupatiei sovietice in R. Moldova

Ziarul de Vrancea
1 iul 2010 570 vizualizări
Duma de Stat a Rusiei a condamnat oficial decretul prin care 28 iunie a fost declarata zi de comemorare a victimelor ocupatiei sovietice si regimului totalitar comunist de peste Prut

Duma de Stat a Rusiei a condamnat oficial decretul presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, prin care 28 iunie este declarata zi de comemorare a victimelor ocupatiei sovietice si regimului totalitar comunist. "Este un act planificat al unei campanii politice, indreptat impotriva relatiilor moldo-ruse, o incercare directa de denaturare a istoriei mondiale, dar si de a indreptati politica falimentara a autoritatilor R. Moldova", se afirma in declaratia oficiala a Dumei de Stat a Federației Ruse, aprobata in unanimitate ieri, 30 iunie, in mod unanim de deputatii rusi. In documentul autoritatilor ruse se mai mentioneaza ca decizia presedintelui R. Moldova aduce o lovitura si "posibilitatilor de solutonare a conflictului transnistrean". Potrivit presedintelui Comisiei pentru relatiile cu CSI (Comunitatea Statelor Independente), Aleksei Ostrovski, decretul lui Ghimpu continua logica actiunilor celor care falsifica istoria si rezultatele celui de-al Doilea Razboi Mondial. "Noi nu avem dreptul sa trecem cu vederea deciziile criminale, nu numai in Rusia si R. Moldova, ci in toata comunitatea internationala", a apreciat deputatul rus. Anterior, Ministerul de Externe al Rusiei si-a exprimat regretul fata de aceasta decizie pe care a calificat-o drept o campanie politica impotriva relatiilor moldo-ruse.


Presa rusa spune ca Mihai Ghimpu este un pro-roman marginal


Noile disensiuni izbucnite dupa decretarea "Zilei ocupatiei sovietice" sint doar o continuare a sentimentelor pro si antiromanesti care au divizat Republica Moldova cu mult timp in urma, afirma analisti citati de editia online a Itar-Tass. Decretul pentru instituirea "Zilei Ocupatiei Sovietice", semnat de presedintele interimar Mihai Ghimpu, a provocat disensiuni in cadrul aliantei aflate la putere. Mihai Ghimpu, cunoscut pentru sentimentele radicale proromanesti, pledeaza pentru unirea Republicii Moldova cu Romania ", comenteaza Itar-Tass. "Comunistii moldoveni, democratii si liberal-democratii afirma ca astfel de sentimente proromanesti la nivelul cel mai inalt al conducerii statului ii priveaza pe moldoveni de identitatea nationala. Natiunea moldoveana a existat mai mult timp decit cea romana si are profunde radacini istorice", noteaza Itar-Tass.Potrivit Itar-Tass, sondajele de opinie arata ca Mihai Ghimpu nu are o popularitate mai mare de doi la suta, astfel ca nu are sanse sa ocupe functii politice in viitor.


Societatea moldoveneasca este impartita


Atitudinea opiniei publice din R. Moldova fata de decretul prezidential este fie de respingere, fie considerata ca ceva normal. Analistul Igor Botan sustine ca "Verticalitatea lui Mihai Ghimpu costa cetațenii R. Moldova. Lucrurile care le-a spus presedintele interimar in decret au fost spuse de zeci de ori si cu multi ani in urma. A schimbat asta ceva? Cu Rusia este si mai interesant. Diplomatia R. Moldova a reusit in jumatate de an un lucru fantastic - sa aduca din nou in discutie intre marile puteri regiunea transnistreana (n.r. Germania si Federatia Rusa). Daca vrei sa rezolvi problema, trebuie sa ai Rusia ca partner, daca o faci ocupant - ai stricat toata munca Ministerului de Externe". Pe de alta parte, mai multi oameni de cultura au sustinut continutul decretului. Pe de alta parte, compozitorul Gheorghe Urschi a declarat ca "balticii au declarat din prima zi de independenta ca a fost ocupatie sovietica. Noi, dupa 20 de ani, ne mai rusinam sa spunem acest adevar".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.