Internațional

Comisia de ancheta incepe investigatiile in cazul raidului contra flotilei

Ziarul de Vrancea
29 iun 2010 448 vizualizări
n incidentul de la 31 mai, in care noua pasageri turci si-au pierdut viata, va fi cercetat de comisia formata din cinci membri n premierul israelian este una dintre persoanele care urmeaza sa fie audiate

Comisia infiintata de Israel pentru analizarea aspectelor juridice ale raidului din 31 mai impotriva flotilei umanitare propalestiniene s-a reunit pentru prima data in format complet, la Ierusalim. Sedinta va fi consacrata stabilirii calendarului si procedurilor, anunta purtatorul de cuvint al comisiei, Ofer Lefler. "Aceasta comisie publica independenta", formata din cinci membri intre care doi observatori straini, este prezidata de un judecator in retragere de la Curtea Suprema, Yaakov Tirkel. Cei doi observatori internationali, care nu au drept de vot, sint lordul Trimble, fost premier protestant al Irlandei de Nord, si Ken Watkin, fost avocat general al armatei canadiene.

Mandatul comisiei, pe care Israelul a acceptat-o la presiunile Statelor Unite, este limitat. Comisia urmeaza sa stabileasca validitatea blocadei maritime impuse de Israel Fisiei Gaza, precum si sa analizeze raidul impotriva flotilei propalestiniene si actiunile activistilor umanitari. Noua activisti turci au fost ucisi in raidul israelian.

Presedintele comisiei poate decide excluderea observatorilor straini de la anumite subiecte de discutie daca va considera ca divulgarea acestor informatii ar afecta securitatea nationala sau relatiile diplomatice ale Israelului.

Comisia il va audia pe premierul Benjamin Netanyahu, pe ministrul Apararii, Ehud Barak, precum si alti membri ai Guvernului care au aprobat raidul israelian. Dintre militari, va fi audiat seful Statului Major al armatei israeliene, generalul Gaby Ashkenazi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.