Internațional

De ce a fost schimbat comandantul trupelor NATO din Afganistan

Ziarul de Vrancea
28 iun 2010 583 vizualizări
Generalul Stanley McChrystal a fost nevoit sa demisioneze dupa ce a informat toti ministrii Apararii din tarile membre despre situatia deloc imbucuratoare din Afganistan

Demisia generalului american Stanley McChrystal din functia de comandant al trupelor NATO in Afganistan este legata nu numai de declaratiile sale din presa, in care vorbea ironic despre vicepresedintele SUA si indiferent despre presedintele SUA, ci mai ales de un briefing foarte critic, potrivit ziarului The Independent on Sunday.

Cu citeva zile inainte de demisie, generalul le-a adresat ministrilor Apararii din tarile membre NATO un bilant foarte sumbru al situatiei afgane. în documente militare confidentiale, McChrystal i-a avertizat sa nu se astepte la vreun progres in urmatoarele sase luni, punind la indoiala posibilitatea de a se incepe retragerea trupelor americane in iulie 2011, asa cum vrea presedintele american Barack Obama.

Numai o parte din regiunile esentiale securizarii pe termen a Afganistanului sint "sigure" si o mica proportie a fortelor afgane sint "eficiente", ar fi spus generalul. Comandantul ar fi denuntat un Guvern afgan "ineficient si discreditat" si esecul Pakistanului de a "sugruma sustinerea de care beneficiaza insurgenta".

Acest breifing, si nu numai declaratiile din presa ale generalului, l-a determinat pe presedintele Obama sa ii accepte demisia, potrivit Independent, care citeaza "surse informate". Constatarea realizata de McChrystal era contrara vointei liderului american de a incepe retragerea trupelor anul viitor.


Seful CIA confirma cele spuse de fostul comandant


Situatia din Afganistan "progreseaza", dar razboiul este "mai dur si mai lent decit se anticipa", a declarat directorul CIA, Leon Panetta, intr-un interviu acordat ieri postului american de televiziune ABC. Este "o batalie dura". "înregistram progrese. Dar (razboiul este) mai dur si mai lent decit se anticipase", a declarat el.

Panetta, numit anul trecut la conducerea CIA de presedintele Barack Obama, a insistat, de asemenea, asupra faptului ca "problema cheie este sa se stie daca afganii accepta sa isi asume responsabilitatea" luptei impotriva insurgentilor odata ce trupele straine vor parasi tara.

Insurgenta singeroasa pe care talibanii o desfasoara impotriva fortelor de securitate afgane si a NATO se intensifica in fiecare an. Dupa ce au fost inlaturati de la putere in 2001, ei au preluat controlul mai multor regiuni.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.