Internațional

Povestea unui sarut celebru

Ziarul de Vrancea
26 iun 2010 965 vizualizări
Infirmiera dintr-o fotografie care a facut inconjurul lumii, "Sarut în Times Square", a murit la virsta de 92 de ani n imaginea a fost surprinsa in ultima zi a celui de-al doilea razboi mondial, cind Japonia a capitulat

Edith Shain, fosta infirmiera al carei sarut pasional cu un marinar, imortalizat la New York, la sfirsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a devenit ulterior unul dintre cele mai celebre clisee fotografice ale secolului XX, a murit, la Los Angeles, la virsta de 92 de ani.

Fotografia, publicata in revista Life, care o prezinta pe tinara femeie in uniforma ei imaculata de infirmiera, in bratele unui marinar care o saruta pasional, a devenit una dintre imaginile emblematice pentru perioada care a marcat sfirsitul razboiului dintre Statele Unite ale Americii si Japonia. Pe 14 august 1945, Edith Shain se afla la scoala de infirmiere, cind radioul a anuntat capitularea armatei japoneze. Ea a povestit mai tirziu ca s-a dus in Times Square pentru a sarbatori aceasta veste alaturi de miile de oameni adunati in acea piata si s-a lasat prinsa in brate si sarutata de unul dintre numerosii marinari prezenti la fata locului.


Fotograful Alfred Eisenstadt, cel care a imortalizat-o pe Edith


Fotograful, a decedat in 1995. El a relalat ca il remarcase mai intii pe marinar, care strabatea multimea, sarutindu-le pe toate femeile care ii ieseau in cale. "Pe urma, am vazut-o pe infirmiera, in mijlocul acelei multimi. Am ramas cu privirea asupra ei si, asa cum speram, marinarul s-a apropiat, a luat-o in brate si a aplecat-o pe spate pentru a o saruta", a explicat intr-un interviu Alfred Eisenstadt. "Evident, daca fata nu ar fi fost infirmiera, daca hainele ei ar fi fost de culori inchise, nu as fi facut acea fotografie", a adaugat el.

Edith Shain si-a dezvaluit identitatea abia dupa citeva decenii, contactindu-l pe fotograf la sfirsitul anilor \'70. De-a lungul anilor, multe femei au pretins ca erau infirmiera din celebra fotografie, in care chipurile celor doi protagonisti nu pot fi identificate. însa fotograful a declarat ca a recunoscut-o pe Edith Shain cind aceasta s-a prezentat in fata lui. în schimb, marinarul din fotografie nu a fost niciodata identificat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.