Internațional

R. Moldova: alegeri la toamna cu perspectiva revenirii comunistilor

Ziarul de Vrancea
4 iun 2010 591 vizualizări
Referendumul va avea loc in luna septembrie, iar alegerile parlamentare anticipate si prezidentiale - in noiembrie n posibilitatea revenirii comunistilor la putere exista, atit timp cit PD, membru al aliantei pro-europene aflate la putere, refuza sa condamne comunismul

Solutia pentru depasirea crizei politice este referendumul de modificare a articolului 78 din Constitutie, iar acesta va avea loc la sfirsitul lui septembrie, urmat de alegeri parlamentare anticipate, in noiembrie, a anuntat presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Ghimpu a facut acest anunt in urma unei intilniri intre liderii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), aflata la putere, si secretarul Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. Seful statului moldovean nu a precizat insa daca este vorba despre organizarea de alegeri prezidentiale si parlamentare in acelasi timp. Dar, premierul Vlad Filat a anuntat ca este vorba despre organizarea celor doua scrutine in aceeasi zi. El a declarat, totodata, ca versiunea de modificare a articolului din Constitutie prezentata de Alianta a fost cea acceptata de Consiliul Europei. Presedintele PDM, Marian Lupu, a declarat ca este vorba de o pozitie comuna a AIE si ca decizie este una conforma cu standardele europene. Serafim Urechean, presedinte AMN, a declarat ca forțele pro-europene vor participa impreuna in alegeri si vor cistiga.


Deutsche Welle: PD-ul lui Marian Lupu ezita sa condamne comunismul


Desi AIE anuntat ca va participa pe liste comune la alegerile din toamna, situatia nu este limpede. Temerile exprimate de unii analisti politici despre imposibilitatea condamnarii comunismului de actualul Legislativ de la Chisinau se adeveresc. Partidul Democrat care face parte din alianta de guvernare a anuntat ca este impotriva unor decizii legislative imediate in sensul condamnarii comunismului.


Democratii invoca un argument electoral


Comisia pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar i-a prezentat saptamina aceasta presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, un raport de aproximativ o mie de pagini care contine dovezi despre crimele comunismului in perioada sovietica. La final, Comisia recomanda Parlamentului interzicerea simbolicii si a titulaturii comuniste si naziste in Republica Moldova. Dupa cum era si de asteptat, comunistii au reactionat imediat prin anuntarea protestelor. Dar nu numai Partidul Comunistilor se opune condamnarii comunismului. Serviciul de presa al Partidului Democrat (component al actualei aliante de guvernare) a difuzat un comunicat de presa in care se declara impotriva unor decizii legislative imediate pe marginea concluziilor Comisiei pentru aprecierea regimului comunist totalitar. Potrivit presedintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov, interzicerea simbolicii si a Partidului Comunistilor in ajunul alegerilor ar putea transforma acest partid in "victima" si, in consecinta, l-ar putea readuce la putere. "Argumentele invocate de PD sint puerile", sustine analistul Petru Bogatu care considera ca PCRM ramine "o stafie dezgolita" daca este "dezbracat de pinza steagului comunist".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.