Internațional

Stratfor descrie decaderea geopolitica a Israelului

Ziarul de Vrancea
2 iun 2010 556 vizualizări
n ONU cere o ancheta asupra atacului israelian impotriva flotilei umanitare turcesti si eliberarea civililor n flotila pentru Fisia Gaza, atacata de armata israeliana, a avut doua scopuri: sa produca o sciziune intre Israel si guvernele occidentale si sa provoace o criza politica interna

Consiliul de Securitate al ONU a cerut, ieri, o ancheta asupra interventiei militare israeliene de luni impotriva unei flotile propalestiniene venite din Turciaam care transporta ajutor umanitar catre Fisia Gaza, dar si eliberarea imediata a navelor si civililor detinuti. 480 de pasageri care se aflau la bordul flotilei erau detinuti ieri in Israel, in timp ce alti 48 erau pe cale de a fi expulzati. De asemenea, alti 45 de pasageri, majoritatea de origine turca, erau spitalizati in diferite unitati. Potrivit unui bilant prezentat de armata, in timpul asaltului asupra uneia dintre navele flotilei propalestiniene au fost ucise noua persoane, toti pasageri civili, iar sapte militari israelieni au fost raniti. Imagini video inregistrate de armata israeliana in timpul asaltului asupra uneia dintre navele flotilei propalestiniene, transmise presei, infatiseaza trupe de comando in uniforma neagra aduse cu elicopterul pe punte, care sint atacate de pasageri agitind bare si scaune. Din grupul de aproximativ 20 de persoane adunate pe punte, cel putin doua imping in mod violent un membru al comandoului israelian catre puntea inferioara. Un altul agita un scaun alb deasupra capului, in timpul incaierarii. Israelul a anuntat ca va impiedica orice alt vapor cu ajutoare internationale sa intre in apele Fisiei Gaza. Responsabilii "Flotilei libertatii" au anuntat ca alte doua nave se afla in drum spre Fisia Gaza.


Misiunea turca este o incercare de a provoca Israelul


Analistul George Friedman, boss-ul Stratfor, considera ca misiunea umanitara turca a fost o incercare de a provoca Israelul. "Misiune a fost gindita sa demonstreze ca israelienii sint brutali si nerezonabili. S-a sperat ca Israelul va fi provocat sa treaca la actiuni extreme, care sa il indeparteze si mai mult de comunitatea globala, si ca se va obtine o scindare intre Israel si Statele Unite", comenteaza Friedman. Analistul american spune ca un raspuns logic al Israelului ar fi fost sa nu cada in capcana provocarii. Si totusi, Israelul a decis sa utilizeze forta - mecanismul de gindire pare sa fi fost faptul ca orice cedare ar fi demonstrat slabiciune. Astfel, interceptarea violenta a navelor turce a fost considerata o mai buna strategie, indiferent de consecintele politice, spune Friedman. Analistul Stratfor sustine ca Israelul se afla intr-o decadere geopolitica. Flotila turca si-a atins ambele obiective: acela de a provoca o ruptura intre Israel si guvernele occidentale, si probabil pe acela de a crea o criza politica interna, intre cei care cred ca izolarea Gazei de catre Israel e periculoasa si cei care sustin ca e periculos sa devii conciliant, pentru ca orice semn de slabiciune este defavorabil Israelului. Este absolut vital pentru Israel sa reuseasca sa portretizeze flotila drept un complot extremist, intrucit imaginea creata Israelului ii afecteaza puternic interesele politice. Opinia publica occidentala nu are cum sa vada in Israel o victima, considera analistul, asa ca este foarte probabil ca publicul din tarile vestice sa spuna ca Israelul trebuia sa permita accesul vaselor in Gaza pentru a descarca ajutoarele umanitare, in loc sa provoace varsare de singe. Si daca opinia generala va fi contra Israelului, liderii politici occidentali - foarte sensibili la ceea ce crede publicul lor - o vor adopta.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.