Internațional

Pensiile au sanse mari sa mai ramina o luna intregi

Ziarul de Vrancea
1 iun 2010 692 vizualizări
Procedurile legislative vor intirzia intrarea in vigoare a masurilor de austeritate pentru care Guvernul isi pune mandatul la bataie in Parlament n ministrul Muncii spune si el ca, în caz de nereusita în aplicarea masurilor anticriza, Guvernul ar trebui sa plece

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, ieri, ca, in caz de nereusita in ceea ce priveste masurile de austeritate, Guvernul "ar trebui sa plece", fiind o entitate solidara. "Noi ne-am pus aceste probleme alegind intre toate masurile posibile de a fi luate in situatia de acum si in evolutia de acum a economiei si a economiei mondiale. Daca economia mondiala va face ca aceste elemente sa nu poata sa fie asezate sau respectate sau nu vom fi in stare sa punem in aplicare aceste lucruri, sigur, categoric, Guvernul ar trebui sa plece. ("¦) Vorbim de un guvern. Guvernul este o entitate solidara si guvernul raspunde tot solidar la reusite ca si la nereusite", a declarat Seitan. El a mai spus ca masurile anticriza vor avea succes in conditiile in care economia mondiala nu va avea o evolutie negativa.

"Nimeni nu poate sa fie nici o garantie ca lucrurile acestea se petrec. Este foarte clar ca masurile pe care le luam in actuala situatie economica, dupa parerea noastra si nu numai, aduce garantia ca la anul se va intimpla asa. Sigur ca nu putem garanta ca realitatea economica, criza economica mondiala nu se va accentua mai mult si va avea implicatii si mai mari. Asta nu avem de unde sa o stim, asa cum nu o stie nimeni pe lumea asta. Deci, sub aceasta rezerva, situatia pe care ne-o asumam criza politica sa fie cea pe care noi o predictam si sa nu aiba alta evolutie", a mai spus Seitan.

Si alti lideri ai PDL, intre care Roberta Anastase si Elena Udrea, au aratat ca, daca pachetul de masuri anticriza esueaza, Guvernul va trebui sa-si dea demisia.


Daca legile nu sint adoptate rapid, pensiile pe iunie scapa neatinse


Exista insa si o mica veste buna: pensiile pe luna iunie ar putea sa se mentina la acelasi nivel daca legea de reducere a acestora va fi publicata in Monitorul Oficial dupa 15 sau 20 iunie. "Daca legea privind reducerile de pensii va fi publicata in Monitorul Oficial dupa 15 sau 20 iunie, pensiile pe luna iunie se vor plati pe actualul sistem, adica nu vor fi reduse", a spus Seitan. Totodata, el a adaugat ca, daca nu se fac disponibilizari de aproximativ 70.000 de salariati din sistemul bugetar, nu se va reveni in 2011 la salariile si pensiile actuale, adica nereduse cu 25, respectiv 15%. B, mai mult, ministrul a invocat necesitatea unor noi reduceri de venituri in cazul in care planul Executivului esueaza.


Traseul proiectelor de lege pina la Monitorul Oficial


Guvernul doreste un calendar cit mai scurt de angajare a raspunderii pentru legea de reducere a cheltuielilor bugetare si cea de reglementare a pensiilor si considera ca masurile pot fi calculate drept valabile incepind cu 1 iunie, odata cu intrarea in vigoare a legilor, potrivit premierului Boc. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a estimat ca probabil lunea viitoare premierul Emil Boc isi va putea asuma raspunderea in fata Camerelor reunite, termen pina la care se vor putea aduce amendamente la cele doua proiecte legislative.

Insa asumarea raspunderii va fi urmata de depunerea, in cel mult trei zile, a motiunii de cenzura promise de PSD si PNL dupa care va urma dezbaterea acesteia. Potrivit Constitutiei, Guvernul este demis daca motiunea este votata. Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

De asemenea, pina la publicarea legilor in Monitorul Oficial, nu este exclusa o contestatie la Curtea Constitutionala, ceea ce ar putea amina si mai mult intrarea lor in vigoare.


CASETA:

Boc s-a zapacit


întrebat de jurnalisti daca masurile incluse in cele doua proiecte de lege mai pot fi aplicate de la 1 iunie, seful Guvernului a raspuns "Bineinteles". întrebat in continuare daca legile vor fi aplicate astfel retroactiv, premierul a raspuns "Nu, de la data intrarii in vigoare".


*********************


Ponta ar face referendum cu intrebarea "Sinteti de acord sa vi se taie pensiile/salariile?"


Partidul Social Democrat (PSD) va adresa presedintelui Traian Basescu o solicitare pentru convocarea unui referendum referitor la masurile de austeritate propuse de Guvern, a anuntat presedintele formatiunii, Victor Ponta. Potrivit acestuia, daca seful statului va refuza sa se intoarca la votul popular, "va fi poate ultima dovada ca presedintele actioneaza impotriva mandatului primit anul trecut si va legitima solicitarea noastra de schimbare a actualului Guvern cit si de opozitie fata de masurile propuse de Traian Basescu".

Referindu-se la motiunea de cenzura, Victor Ponta a precizat ca aceasta are rolul caderii Guvernului si blocarea punerii in aplicare a masurilor propuse de Executiv. Liderul social-democrat a precizat ca motiunea contine critica legilor propuse de Guvern si motivele pentru care PSD nu a acceptat masurile initiate de criza.

Ponta a mai afirmat ca, separat, PSD si celelalte partide din Opozitie vor prezenta si programul cu masurile alternative care au fost preluate in principal din revendicarile sindicatelor si din punctele de vedere ale social-democratilor vizavi de iesirea din criza.

Liderul PSD a sustinut ca social-democratii au discutii "absolut normale" cu celelalte partide de opozitie si ca nu va fi nici o problema nici din partea PSD sa voteze proiectele sau motiunile acestor partide si nici din partea PC si PNL sa voteze motiunea de cenzura a PSD. "Pe motiunea de cenzura nu se vor gasi semnaturile parlamentarilor PNL si nici nu e cazul", a mai spus Ponta.

Referindu-se la declaratia presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, potrivit careia proiectele de legi privind masurile de austeritate vor fi asumate de Guvern la inceputul saptaminii viitoare, Ponta a spus ca, in opinia sa, premierul Emil Boc ar putea sa le prezinte marti sau miercuri in Parlament, urmind ca saptamina viitoare sa fie dezbatuta motiunea de cenzura initiata de PSD.

"Speram sa treaca motiunea pentru ca legile asumate de Guvern sa nu se aplice. Noi il asteptam pe Emil Boc sa-si prezinte legile si vom prezenta motiunea care speram sa fie dezbatuta saptamina viitoare" a spus liderul social-democrat.


*********************

Ceferistii avertizeaza Guvernul sa nu se atinga de lefurile lor

n ei sustin ca anul acesta ar fi pierdut deja 26% din salarii, precum si mai multi colegi de serviciu care au fost disponibilizati


Angajatii din CFR nu vor intra in greva de solidaritate, dar daca va aparea un act normativ prin care sa le fie reduse salariile cu 25%, asa cum a precizat ministrul Muncii, Mihai Seitan, vor opri activitatea in totalitate, a declarat pentru Mediafax liderul sindical Voicu Sala. "Imediat ce va aparea un act normativ care sa ne reduca salariile cu 25%, categoric ca feroviarii, toti, de la toate federatiile, vor opri lucrul, pentru ca nu vor mai putea accepta o alta curba de sacrificiu", a precizat vicepresedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Voicu Sala.

Liderul sindical a precizat ca salariatii CFR au decis sa nu intre in greva de solidaritate, atit timp cit nu le este afectat salariul, insa vor opri activitatea imediat ce va aparea un act normativ in acest sens. Voicu Sala a spus ca salariile angajatilor din CFR s-au redus deja cu 26% in 2010 fata de 2009, pina la sfirsitul acestui an urmind sa fie disponibilizate peste 10.000 de persoane.


Contradictii ministeriale


Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ieri ca grevele in perioada de recesiune "nu ajuta deloc cresterea economica sau economia sa-si revina", ci duc la accelerarea pierderii atit in economie, cit si pentru oameni. El a afirmat ca, in sedinta de Guvern de duminica seara, s-a stabilit ca reprezentantii Ministerelor Muncii, Finantelor si Justitiei sa gaseasca o formula de act normativ care sa permita reducerea salariilor din companiile si regiile cu capital de stat, urmind a fi vizate inclusiv CFR si Tarom.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat tot ieri ca "salariile angajatilor din companiile de stat nu vor fi reduse cu 25%", insa acestea vor fi reglementate printr-o lege la care Guvernul lucreaza in prezent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.