Internațional

Comandourile israeliene au insingerat o misiune pacifista internationala

Ziarul de Vrancea
1 iun 2010 690 vizualizări
Sase nave incarcate cu ajutoare umanitare pentru locuitorii Fisiei Gaza au fost atacate de militari si deturnate spre un port israelian n confruntarile au dus la moartea a cel putin zece pasageri, in majoritate cetateni turci n in urma acestui serios incident, Consiliul de Securitate ONU s-a intrunit aseara si mai multe tari au condamnat masacrul

Marina israeliana a atacat ieri dimineata un convoi de sase vapoare cu militanti pro-palestinieni care incercau sa transporte in Fisia Gaza, supusa blocadei, ajutoare umanitare. Presa israeliana a anuntat ca 10 persoane si-au pierdut viata si 35 au fost ranite, dupa ce comandourile israeliene s-au confruntat cu activistii, in momentul in care au urcat la bordul navelor. Un parlamentar turc s-ar afla printre victime, a anuntat postul de televiziune Al Jazeera. Si in Bulgaria se anuntase ca doi parlamentari s-ar fi aflat printre participanti, dar Ministerul de Externe de la Sofia a dezmintit informatia. Organizatia neguvernamentala turca ce planificase transportul declara anterior ca 15 persoane, majoritatea cetateni turci, au fost ucise in acest atac. De partea cealalta, armata israeliana a anuntat ca zece militari au fost raniti.

Israelul sustine ca a fost provocat de militantii pro-palestinieni. "Am facut toate eforturile posibile pentru a evita acest incident. Militarii au primit instructiuni potrivit carora era vorba de o operatiune a politiei si li se cerea maxima retinere", a precizat un purtator de cuvint al premierului Benjamin Netanyahu, Mark Regev. "Din pacate, au fost atacati cu o extrema violenta de oamenii de pe vapor, cu bare de fier, cu cutite si cu tiruri de gloante reale", a spus el.


Furie in Turcia


Interceptia flotei cu ajutoare care se indrepta spre Fisia Gaza a stirnit furia Turciei, care a anulat imediat trei exercitii militare cu Israelul, in semn de protest. Premierul Tayyip Erdogan si-a intrerupt vizita oficiala in America Latina pentru a reveni in Turcia, unde ieri aveau loc proteste de strada pentru sustinerea palestinienilor. Citeva mii de persoane s-au adunat in cea mai mare piata din Istanbul, in semn de protest fata de raidul israelian. "Moarte Israelului!", "Soldati turci, plecati pentru Gaza!", au scandat protestatarii adunati in piata Taksim, din centrul celui mai mare oras turc. In cursul diminetii, aproximativ 400 de parsoane au scandat sloganuri ostile in fata consulatului israelian din cartierul Levent. Citiva manifestanti au aruncat cu sticle de plastic in directia cladirii. La Ankara, aproape 200 de persoane s-au strins in fata resedintei ambasadorului Israelului, protejata de forte de ordine, unde s-au rugat pentru victime.

Biroul israelian de lupta impotriva terorismului a cerut cetatenilor evrei sa-si amine proiectele de vizite in Turcia, pentru a evita manifestatii ostile in urma incidentelor de ieri dimineata. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a decis sa isi anuleze vizita in Statele Unite si sa o scurteze pe cea din Canada pentru a reveni in tara.


Comunitatea internationala condamna unanim raidul israelian


Raidul israelian impotriva flotilei internationale ce transporta ajutoare spre Fisia Gaza a provocat reactii de condamnare unanima din partea comunitatii internationale, numeroase tari considerindu-l "inacceptabil" sau "disproportionat". înaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, a cerut Israelului "o ancheta completa asupra circumstantelor" acestui raid precum si autorizarea transporturilor de ajutoare umanitare. Numeroase capitale au cerut elucidarea acestui raid ce a provocat moartea, in circumstante inca neprecizate, a cel putin 14 persoane.

Grecia, Turcia, Irlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Belgia, Austria, Bulgaria si Spania, tara care asigura presedintia semestriala a UE, si-au convocat ambasadorii israelieni pentru a le cere explicatii. La cererea Autoritatii Palestiniene si Turciei, o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate a ONU a fost convocata aseara, dupa inchiderea editiei. La rindul sau, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon s-a declarat "socat" de atacul armatei israeliene impotriva flotilei ce vroia sa incalce blocada la care Fisia Gaza este supusa din 2007.

Turcia, altadata unul din putinii aliati ai Israelului in Orientul Mijlociu, si-a rechemat ambasadorul in Israel si a avertizat ca incidentul poate "avea consecinte ireparabile asupra relatiilor bilaterale".

Statele Unite au anuntat, intr-un comunicat, ca "regreta pierderile de vieti omenesti", adaugind insa ca vor sa cunoasca circumstantele "tragediei".


Eroare cu repetitie


Este al doilea incident in decurs de doar sase luni de la un alt eveniment care a pus Israelul intr-o lumina proasta. Politia din Dubai a difuzat, la sfirsitul lunii februarie, o lista cu 26 de persoane aflate in posesia unor pasapoarte occidentale, o parte dintre acestia utilizind identitati ale altor persoane. Anchetatorii din Dubai sint convinsi ca serviciile secrete israeliene se afla in spatele asasinarii lui Mahmoud al-Mabhouh, unul dintre fondatorii aripii armate a miscarii islamiste palestiniene Hamas, al carui trup neinsufletit a fost gasit, in 20 ianuarie, intr-o camera de hotel din emirat. Politia a anuntat ca, pentru a intra in Dubai, membrii comandoului au folosit pasapoarte falsificate ale mai multor tari, printre care se numara Australia, Marea Britanie si Franta. Israelienii au negat orice legatura cu asasinatul, dar autoritatile de la Londra au decis, in martie, expulzarea unui diplomat israelian. Lunea trecuta, Australia a anuntat o masura similara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.