Internațional

Nu aveti scapare! Fumatul este determinat genetic

Ziarul de Vrancea
29 apr 2010 562 vizualizări
Pasiunea pentru tigari si dificultatea de a te lasa de fumat sint inscrise in gene, sustin trei studii independente, realizate pe un esantion de 140.000 de persoane, si publicate in revista Nature Genetics .

Prin urmare, nu influenta proasta a anturajului sau lipsa de vointa ne fac sa cedam tentatiei fumatului si sa raminem dependenti, ci genele care ne compun codul genetic. In mod deosebit, predispozitia catre fumat depinde de trei mutatii genetice, una ne face sa nu mai putem renunta, iar aproape zece regleaza numarul de tigari fumate pe parcursul unei zile. Studiul Oxford-GlaxoSmithKline (Ox-GSK), realizat pe un esantion de peste 40.000 de persoane a indicat drept relevant pentru numarul de tigari fumate intr-o zi o trasatura particulara a cromozomului 15, care contine printre altele trei gene (CHRNA5, CHRNA3 si CHRNB4) codificante pentru receptorii nicotinei. Atentia cercetatorilor s-a concentrat asupra unei "litere gresite" din codul genetic al unei "bucatele" din acest cromozom, indicat prin sigla "rs55853698". Alte polimorfisme care influenteaza numarul de tigari fumate au fost identificate atit pe cromozomul 10, cit si pe cromozomul 9. Explicatia motivului care impinge o persoana sa se apuce de fumat pare decisa de cel putin 8 mutatii genetice, chiar daca oamenii de stiinta au studiat in mod deosebit o anumita "eroare de imprimare" descoperita la nivelul cromozomului 11. Cit despre capacitatea de a renunta la acest viciu, aceasta se pare ca ar depinde de un singur polimorfism, aflat pe cromozomul 9.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.