Internațional

Turcii au comemorat pentru prima data genocidul armean

Ziarul de Vrancea
26 apr 2010 529 vizualizări
Turcii au comemorat prima data simbata genocidul armean, peste 60 de personalitati participind la ceremonii.

Manifestatia s-a desfasurat sub sloganul "Aceasta este durerea noastra. Acesta este un doliu pentru noi toti". Armenii au comemorat vineri 95 de ani de la masacrul din timpul Imperiului Otoman, pe fondul tensiunilor cu Turcia ce au dus la suspendarea eforturilor de pace. Mii de armeni au participat vineri la Erevan la manifestatia organizata de aripa de tineret a partidului nationalist Dashnak-Tsutyun. Ei au ars fotografii ale liderilor turci si au fluturat pancarte pe care scria "Cerem compensatii din partea Turciei" si "Momentul pentru recunoastere acum". Manifestatia a avut loc a doua zi dupa ce Armenia a anuntat ca opreste procesul de ratificare a unui acord istoric de reconciliere cu Turcia, care ar fi normalizat relatiile dupa decenii de tensiuni provocate de masacru. In editia de simbata, ziarul turc Hurriyet a publicat un editorial in care recunoaste ca Ankara a facut "greseli" in gestionarea evenimentelor care au dus la suferintele enorme ale armenilor din 1915. "Cred ca noi, turcii, am facut o greseala groaznica timp de decenii, neglijind complet suferinta enorma prin care a trecut poporul armean in 1915. Acum este momentul sa fim mai cinstiti", a scris jurnalistul Mustafa Akyol. In octombrie 2009, Armenia si Turcia au semnat un acord pentru stabilirea de relatii diplomatice si redeschiderea granitei comune, dar ratificarea textului a fost aminata, pe fondul acuzatiilor reciproce de lipsa de angajament fata de reconciliere. Masacrul si deportarile armenilor din Imperiul Otoman sint controversate. Potrivit armenilor, acestea au provocat 1,5 milioane de morti, si intre 250.000 si 500.000 potrivit Turciei, care respinge notiunea de "genocid", recunoscuta insa de Paris, Ottawa si Parlamentul European.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.