Internațional

Osama ben Laden al Caucazului

Ziarul de Vrancea
2 apr 2010 527 vizualizări
Liderul rebelilor ceceni, Doku Umarov, a reunoscut ca gruparea sa, Emiratul Caucazului a pus la cale si indeplinit atacurile cu bomba care au omorit 39 de oameni, la Moscova n

Cine este cel mai cautat om din Rusia? Doku Umarov, un barbat de statura potrivita, cu fata piscata de varsat umbrita partial de o barba stufoasa si aspra, lunga pina la piept si neagra ca taciunele. Poarta mai mereu o jacheta de camuflaj care aminteste de echipamentul militarilor rusi, iar capul si-l adaposteste sub o sapca in culori care se asorteaza verdelui si maro-ului uniformei de camuflat. Umarov, pe care autoritatile ruse il cauta de mult timp, banuindu-l ca ar fi in umbra mai multor atentate din trecut, a redevenit inamicul public numarul 1. Intr-un mesaj audio dat publicitatii miercuri, Umarov a anuntat cu satisfactie ca Emitarul Caucazului, grupul insurgent pe care-l conduce, a comis atentatele de luni, de la metroul din Moscova. "Voi, rusii, aflati despre razboi de la radio si de la televizor", spune Umarov in filmul inregistrat, pare-se, la scurt timp dupa cele doua explozii. "Va promit ca razboiul va veni pe strada voastra, ca il veti simti in viata si pe pielea voastra".


Solutia lui Umarov, Jihadul global


Umarov are 45 de ani, e casatorit si are sase copii. Tatal lui, Hamad, a fost capturat in repetate rinduri de militarii rusi si nu stie ce s-a intimplat cu el. Sotia lui Umarov si unul dintre copii au fost si ei luati ostatici de fortele ruse, dar au fost eliberati in 2005 gratie presiunii pe care mass-media a pus-o pe Kremlin. Issa si Mussa, doi dintre fratii liderului separatistilor ceceni, au fost omoriti. Atentatele de la Moscova sint o razbunare, a spus Umarov. Un act de retributie in numele civililor rusi si ingusi lichidati de trupele rusesti in apropierea orasului Arshty din Cecenia, pe 1 februarie, anul acesta. Civilii omoriti erau oameni simpli care si-au gasit moartea in timp ce culegeau usturoi. A ajuns in fruntea rebelilor ceceni in 2006, luindu-i locul lui Adbul-Khalim Saydullayev, ucis intr-un schimb de focuri cu fortele de securitate ruse. Inca dinainte sa devina figura centrala a rebelilor ce lupta pentru independenta Ceceniei, Umarov si-a burdusit cartea de vizita cu atacuri singeroase. Se banuieste ca Umarov a organizat un atentat in Ingusetia, in 2004, atac in urma caruia a fost omorit ministrul de interne inguset impreuna cu alti 12 oameni. FSB-ul, serviciu de informatii al Rusiei, il acuza pe Umarov ca a condus inclusiv luarea de ostatici din 2004, la scoala din Beslan, actiune care s-a incheiat tragic dupa interventia cu maxima forta a trupelor speciale ruse, Spetnatz. Tot Umarov ar fi cel care comanda rapirile care se petrec din ce in ce mai des in Cecenia. Inca din 2006, Doku Umarov a jurat tot mai multe atacuri asupra politistilor si militarilor rusi. Un an mai tirziu, s-a declarat emir al unui nou stat, Emiratul Caucazului - nerecunoscut international - care include Ingusetia, Osetia de Nord si, bineinteles, Cecenia. Pentru Umarov, jihadul global este solutia. A denuntat tarile vestice drept dusmani ai tuturor musulmanilor din lume si vrea sa introdca legea islamica, sharia, in toate regiunile pe care le controleaza.

Asumindu-si in nume personal atacurile singeroase si amenintarile sinistre, Umarov a cazut direct in plasa lui Vladimir Putin. I-a oferit premierului rus dovezi ca amenintarea republicilor instabile din Caucaz face parte dintr-o insurgenta islamica larga ce ameninta Rusia. Mai ales pentru ca anuntul lui Umarov vine in aceeasi zi cu atentatele care au mai omorit 12 oameni si in Daghestan. In plus, a oferit Kremlinului o figura, un personaj, pe care sa-l demonizeze. Al Rusiei propriu Osama bin Laden.


Nou atentat in Caucaz


Doi oameni au murit si un altul a fost grav ranit, in Daghestan dupa explozia unei masini capcane, la scurt timp dupa dublul atentat de miercuri din aceasta republica rusa din Caucaz. Masina era plina cu explozibil, potrivit autoritatilor. Deflagratia are loc la citeva ore de la dublul atentat sinucigas din aceeasi republica si la citeva zile de la carnagiul de la metroul moscovit cind au fost ucisi 39 de oameni si raniti peste 70. Atentatele au fost revendicate aseara de gruparea rebela islamista Emiratul din Caucaz.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.