Internațional

Seria terorii continua in Rusia

Ziarul de Vrancea
1 apr 2010 567 vizualizări
Un sinucigas imbracat in politist i-a ucis pe sefii politiei din Kizliar (Daghestan), care anchetau un atentat cu o bomba n Putin crede ca atentatele au legatura cu cele de la metrou, iar autoritatile ruse iau in calcul si o pista georgiana in organizarea lor

Cel putin 12 persoane si-au pierdut viata in urma a doua explozii produse ieri dimineata in localitatea Kizliar din Daghestan (Caucazul rus. "In urma atacului, 12 persoane au murit, iar noua dintre ele erau angajati ai politiei", a anuntat comitetul de ancheta. Alte 23 de persoane au fost ranite si internate in spital. Prima explozie a fost provocata de o masina-capcana, care a explodat in curtea sediului politiei. La scurta vreme, un kamikaze, deghizat in politist, s-a aruncat in aer in acelasi loc, unde se aflau anchetatori pentru a analiza circumstantele primei explozii, potrivit aceleiasi surse. Aceasta a doua explozie a ucis mai multi politisti "intre care si pe seful politiei din Kizlair", Vitali Vedernikov, a precizat comunicatul. Este posibil ca atacurile teroriste de la Moscova si din Daghestan sa fi fost comise de acelasi grup, sustine premierul rus Vladimir Putin. La rindul sau, presedintele Daghestanului, Magomedsalam Magomedov, a declarat ca atacurile teroriste de la Moscova si Kizliar sint "zale in acelasi lant". "Acesti oameni nu vor pace, vor razboi", a adaugat el. Atentatele si confruntarile sint foarte frecvente in Daghestan, unde traiesc aproximativ 2,5 milioane de persoane de etnii diferite, majoritatea musulmani. La fel ca republicile vecine din Caucazul rus (Cecenia si Ingusetia), Daghestanul este, de mai multe luni, teatrul unor lupte singeroase intre rebelii islamisti si fortele de securitate. Aceste noi atentate survin intr-un context de nervozitate accentuata, in urma dublului atentat de la metroul din Moscova, in care au fost ucise 39 de persoane. Aceste atentate sinucigase, primele de aceasta amploare dupa mai multi ani in capitala rusa, au socat opinia publica, obisnuita cu un anumit nivel de securitate. Securitatea a fost consolidata la nivelul intregii tari, luni, inclusiv pe cosmodromul rus din Baikonur, in Kazahstan, de unde va fi lansata, vineri, o racheta de tip Soiuz.


Georgia, inclusa printre suspecti


Secretarul Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patrusev, a anuntat "progrese" in ancheta asupra dublului atentat sinucigas de la metroul din Moscova, apreciind ca nu este exclusa o pista georgiana. "Fortele de ordine si-au facut treaba. Un numar important (dintre acestea) se ocupa de ancheta. Exista deja progrese", a declarat Patrusev. "Sunt sigur ca toti cei care au legatura cu acest atentat, cei care l-au comandat (...), dar si executantii, vor fi pedepsiti conform legii (...). Nimeni nu va scapa de urmariri", a apreciat el. Patrusev s-a referit la o posibila pista georgiana in acest atentat, despre care serviciile speciale ruse (FSB) afirma ca a fost comis de doua femei kamikaze care ar avea legaturi cu grupari rebele din Caucazul de Nord, regiune care se confrunta cu o instabilitate dupa cele doua razboaie cecene din 1990. "Detinem o informatie potrivit careia anumiti membri ai serviciilor speciale georgiene erau in contact cu organizatiile teroriste din Caucazul de Nord . Vom studia si aceasta ipoteza", in legatura cu atentatele de la Moscova, a spus acesta. "Exista Georgia si conducatorul acestui stat, (Mihail) Saakasvili, al carui comportament este imprevizibil (...). El a declansat, deja, un razboi. Nu este exclus sa faca acest lucru din nou", a adaugat Patrusev.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.