Internațional

Comertul cu instrumente de tortura infloreste

Ziarul de Vrancea
18 mar 2010 528 vizualizări
Companiile europene profita de lacunele juridice pentru a participa la comertul international cu echipamente de politie si securitate concepute in scopul torturii, a denuntat ieri Amnesty International

Intr-un raport intitulat "From Words to Deeds", organizatia pentru apararea drepturilor omului, cu sediul la Londra, le reproseaza acestor companii ca participa la comertul cu "instrumente de tortura", cum ar fi catuse pentru perete sau cu socuri electrice. Amnesty acuza in special Germania si Cehia. Din 2006, aceste doua tari au autorizat exportul de arme de politie si instrumente de constringere (piedici pentru glezne, aerosoluri cu produse chimice) catre noua tari unde astfel de echipamente vor fi utilizate pentru a comite acte de tortura, potrivit Amnesty. Numai sapte state europene au respectat obligatia de a raspunde public pentru astfel de exporturi, potrivit organizatiei neguvernamentale. Acest document, elaborat in colaborare cu Omega Research Foundation, arata ca aceste activitati persista in pofida introducerii in 2006 la scara europeana a unor masuri de control. Acesta va face obiectul unor discutii in cadrul reuniunii de joi a subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European. Amnesty cere Comisiei Europene sa acopere lacunele juridice evidentiate de acest raport, iar statelor membre UE sa aplice corect reglementarile. "Introducerea la scara europeana a unor masuri de control privind comertul cu «instrumente de tortura», dupa campania desfasurata timp de un deceniu de organizatiile pentru apararea drepturilor omului, a fost un progres istoric", a declarat Nicolas Beger, directorul Biroului european al Amnesty International. "Totusi, la trei ani de la intrarea in vigoare a acestor masuri, mai multe state europene nu au pus inca in mod corect in aplicare si nici nu urmaresc respectarea acestor dispozitii", a remarcat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.