Internațional

Toate ghiozdanele fac rau spatelui

Ziarul de Vrancea
10 mar 2010 522 vizualizări
Chiar si cele care cintaresc 10% din greutatea corpului lasa urmari

Toti parintii sint ingrijorati cind isi vad copiii plecind la scoala cu ghiozdane enorme pe spate, care par sa fie mai grele decit ei, mai ales cind studiile stiintifice sustin ca durerile de spate si deformatiile coloanei copiilor sint atribuie greutatii excesive a ghiozdanelor, arata saptaminalul francez Le Point, citat de Agerpres. Un studiu, realizat in conditii apropiate de realitate si publicat in revista stiintifica Spine, enumera efectele imediate ale acestor ghiozdane asupra zonei lombare. Analizele au fost realizate cu un aparat RMN (rezonanta magnetica) care putea vizualiza coloana vertebrala in pozitia stind in picioare. Trei baieti si cinci fete, voluntari, cu virste cuprinse intre 9 si 13 ani si cu greutatea de 35 pina la 53 kg, au fost supusi la cinci examene ale partii inferioare a spatelui: lungiti pe spate, apoi in picioare, fara greutati pe spate, apoi cu un ghiozdan cu greutati de 4 kg, 8 kg si 12 kg. Greutatile erau echivalente cu putin sub 10%, 20% si 30% din greutatea medie a corpului. Au fost purtate timp de zece minute fiecare, repartizate pe umeri de bretelele ghiozdanului.

Rezultatul a fost ca greutatile au comprimat discurile intervertebrale, mai ales la mijlocul si in partea inferioara a spatelui. Au provocat si o asimetrie semnificativa a coloanei lombare, de cinci ori spre dreapta si de trei ori la stinga. în schimb, nu s-a inregistrat o variatie importanta a cambrarii lombare existente.

Copiii isi adaptau pozitia la fiecare greutate. Acestea au provocat totusi dureri ale spatelui, a caror intensitate era proportionala cu greutatea ghiozdanului. Potrivit autorilor studiului, acest lucru dovedeste ca ghiozdanele provoaca dureri ale spatelui, comprimarea discurilor si o asimetrie a coloanei vertebrale la copii chiar atunci cind greutatea este mai mica de 10% din greutatea corpului, limita in general tolerata. Autorii masuratorilor recomanda, prin urmare, gasirea unor solutii de micsorare a greutatii purtate zilnic de copii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.