Internațional

Franta ar prelungi scutul antiracheta pina in Rusia

Ziarul de Vrancea
13 feb 2010 485 vizualizări
"împartasim aceeasi problema pentru ca locuim pe continentul european", afirma secretarul de stat in Ministerul de Externe francez, Pierre Lellouche n intre timp, americanii au primit acordul sa se instaleze in Polonia n si Bulgaria ar putea sustine scutul

Aflat la Bucuresti, secretarul de stat pentru Afaceri Europene in MAE francez, Pierre Lellouche, a afirmat ca problema scutului antiracheta pe care americanii vor sa-l amplaseze in Europa de Est trebuie mai intii discutata "intre europeni" si a dat asigurari ca sistemul nu este destinat sa supere Rusia. "Protectia Europei impotriva unor eventuale atacuri cu racheta - in partea statelor proliferante - si vedem ca, din pacate, a crescut numarul tarilor ce dezvolta rachete balistice, rachete cu raza lunga, dar si care au capacitatea de a lucra mai mult sau mai putin clandestin cu energia nucleara, este, din nefericire, o problema reala, valabila pentru toata Europa si eu as zice ca si pentru Rusia. împartasim aceeasi problema pentru ca locuim pe continentul european", a afirmat Pierre Lellouche.

"Mi-ar placea ca Europa sa se intereseze si sa se discute mai intii asupra acestui subiect intre europeni. Si, in plus, vreau sa zic ca un sistem defensiv impotriva tarilor proliferante nu este destinat sa afecteze vecinul rus. Dimpotriva, un scut trebuie conceput alaturi de Rusia si as vrea sa lucram impreuna in aceasta problema, pentru ca ne intereseaza pe toti", a spus Pierre Lellouche.


Intra si Bulgaria in hora


în octombrie 2009, SUA au obtinut acordul Poloniei, Cehiei pentru a participa la proiectul scutului antiracheta. La inceputul lunii februarie, autoritatile de la Bucuresti au precizat ca participarea Romaniei s-ar traduce prin acceptarea pe teritoriul tarii noastre de interceptori terestri, ca parte componenta a sistemului antiracheta. Vineri, prim-ministrul bulgar Boiko Borisov s-a declarat in favoarea unei participari a tarii sale la scutul american antiracheta, daca Uniunea Europeana isi da acordul. "în calitate de stat membru al NATO, vom tine seama de tot ce priveste securitatea Europei si vom intreprinde masurile" necesare in acest sens, a afirmat Borisov. Potrivit ambasadorului Statelor Unite in Bulgaria, James Warlick, discutii informale pe acest subiect sint in curs de desfasurare, dar ele sint inca in "prima etapa". Statele Unite au in prezent patru baze militare in Bulgaria, precum si un depozit de materiale.


Polonezii le-au dat viza americanilor


Seimul polonez, camera inferioara a parlamentului de la Varsovia, a ratificat vineri acordul americano-polonez asupra statutului care reglementeaza stationarea trupelor americane pe teritoriul polonez, ceea ce deschide calea pentru amplasarea in Polonia a rachetelor americane Patriot. Primele rachete Patriot ar urma sa ajunga in Polonia nu inainte de a doua jumatate a acestui an. Acestea urmeaza sa fie amplasate la aproximativ 100 de km de granita cu enclava rusa Kaliningrad, si nu in apropiere de Varsovia, asa cum era planul initial. Aceasta schimbare a generat reactii la Moscova, marina militara rusa anuntind ca isi va intari Flota sa la Marea Baltica cu armament de inalta precizie.



Rusii si-au construit un avion invizibil pentru radar


Al doilea zbor de incercare al aparatului Suhoi T-50, noul avion de lupta rusesc din generatia cinci, a avut lor vineri dimineata. Distrugatorul a zburat 57 de minute. "Specialistii rusi urmaresc cu atentie avionul din generatia cinci al fortelor aeriene americane, F-22 Raptor, ca element comparativ pentru aparatul rusesc. T-50 are un mare viitor", a declarat un inalt responsabil al Ministerului rus al Apararii. Aparatul, cunoscut si sub denumirea de PAK FA, a fost creat sa fie imposibil de detectat de catre radare. Oficialii rusi spera ca primul aparat de acest tip va fi livrat Ministerului Apararii in 2013, iar productia de serie va incepe in 2015. Analistii militari considera ca vor trece intre 5 si 7 ani pina cind aviatia rusa va putea sa utilizeze noul avion de vinatoare. Noul aparat a fost dezvoltat in parteneriat cu India. Analistii considera ca el reprezinta un moment crucial in eforturile Rusiei de a-si moderniza echipamentul si tenhica militare, mostenite din era sovietica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.