Internațional

Reactia Moscovei a venit la numai o zi dupa anuntul facut de presedintele Romăniei

Ziarul de Vrancea
8 feb 2010 729 vizualizări
Noua Doctrina militara a Rusiei considera scuturile antiracheta "o amenintare"

Strategia permite atacuri nucleare preventive, la fel ca pina acum n noutatea consta in referirea directa la sistemele antiracheta, vazute ca o apropiere a infrastructurii NATO de frontierele Rusiei


Presedintele Dmitri Medvedev a aprobat vineri noua doctrina militara rusa care enumera principalele amenintari militare pentru Rusia, in special "tendinta de a conferi fortelor NATO functii mondiale prin incalcarea normelor dreptului international, de a apropia infrastructura militara a tarilor membre NATO de frontierele Rusiei, inclusiv extinderea blocului".

Noua doctrina militara rusa considera drept o amenintare realizarea si amplasarea unor sisteme de aparare antiracheta strategice "care submineaza stabilitatea internationala si perturba actualul raport de forte din domeniul balistic nuclear, precum militarizarea spatiului si instalarea de sisteme de arme conventionale strategice de inalta precizie".

Cu o zi inainte de acest anunt, Romania a acceptat sa gazduiasca pe teritoriul sau elemente ale scutului antiracheta american. Este vorba despre rachete de interceptare cu raza medie de actiune, a caror instalare este prevazuta prin noul sistem de aparare antiracheta.


Rusia se simte incercuita


Presedintele Medvedev a adus la cunostinta membrilor permanenti ai Consiliului de Securitate al Rusiei ca a aprobat doua documente: Doctrina militara si "Principiile politicii de stat in domeniul descurajarii nucleare pina in 2020", a declarat Natalia Timakova, purtatorul de cuvint al liderului rus. Conform oficialilor rusi, modificarile facute in noua Doctrina au fost necesare datorita realelor amenintari cu care se confrunta Rusia.

Documentul postat pe site-ul Kremlinului remarca faptul ca "arhitectura existenta a securitatii la nivel global, inclusiv a mecanismelor sale in baza dreptului international, nu asigura garantii egale tuturor natiunilor". In ceea ce o priveste, "Rusia se confrunta cu o amenintare militara crescuta din mai multe directii". Printre acestea se numara incercarile de a extinde NATO tot mai aproape de frontierele Rusiei, desfasurarea contingentelor militare straine pe teritoriile vecine Rusiei sau ale aliatilor sai. "Dezvoltarea si utilizarea unor sisteme de aparare antiracheta, care submineaza stabilitatea la nivel global si perturba echilibrul strategic de putere, militarizarea spatiului si desfasurarea de arme nucleare strategice", sint mentionate in textul noii Doctrine.

Cit priveste politica militara a Rusiei, scopul principal al Federatiei Ruse este de a preveni un conflict nuclear, precum si orice alt conflict militar. "Rusia isi rezerva dreptul de a folosi arme nucleare, ca raspuns la un atac impotriva acesteia sau a aliatilor sai, cu arme nucleare sau alte arme de distrugere in masa, sau ca raspuns la o agresiune cu utilizarea de arme conventionale", se mai arata in document.


Capacitatea de intimidare a Rusiei, prima afectata


Dupa anuntul facut de presedintele Traian Basescu privind aprobarea in CSAT a participarii Romaniei la sistemul antiracheta, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca Moscova spera ca partea americana va explica Rusiei planurile sale. "Noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei, ci impotriva altor amenintari", a subliniat seful statului roman, dar Moscova vrea garantii de la Washington.

Colonelul Igor Korotcenia, redactorul sef al revistei "Aparare nationala", sustine ca planurile de amplasare in Romania a rachetelor de interceptare, care fac parte din scutul european al sistemului global de aparare aeriana al SUA, reprezinta o reala amenintare la adresa securitatii Rusiei. "Este vorba de instalarea in Romania, pina in 2015, a variantei terestre a sistemului care presupune folosirea noilor rachete SM-3 (standard missile). Fara indoiala, arma este capabila sa reduca intr-o masura considerabila capacitatea Rusiei din sfera intimidarii nucleare", a explicat ofiterul rus.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.