Internațional

Blair a enervat pe toata lumea spunind ca nu regreta implicarea in Irak

Ziarul de Vrancea
1 feb 2010 576 vizualizări
Declaratia fostului prim-ministru britanic a fost facuta in fata comisiei ce ancheteaza angajarea armatei britanice in razboiul din Irak

Presa britanica se arata socata de convingerea cu care fostul premier Tony Blair a afirmat ca nu are nici un fel de regrete cu privire la angajarea Marii Britanii in razboiul din Irak, chiar daca au existat si voci care au salutat aceste afirmatii ale fostului sef de guvern de la Londra. în pofida unui debut oarecum nervos in fata Comisiei de ancheta cu privire la Irak, care l-a interogat vineri, Tony Blair si-a regasit rapid tonul ferm si sigur, iar cei din audienta "au ascultat in liniste lectia de neoconservatorism predata ca pentru niste elevi mai inceti", comenteaza publicatia The Guardian.

Cotidianul de centru-stinga constata de asemenea ca Tony Blair a ignorat total "invitatia la modestie", atunci cind a fost intrebat de mai multe ori daca are regrete cu privire la participarea la razboiul care a dus la indepartarea de la putere a lui Saddam Hussein. Fostul premier a raspuns raspicat ca accepta "o responsabilitate, dar nu are regrete pentru indepartarea de la putere a lui Saddam". "Acest lucru a fost prea mult pentru o asistenta din care faceau parte familii in doliu ale soldatilor britanici care si-au pierdut viata in Irak", scrie The Guardian.

Tony Blair "si-a incheiat depozitia emitind singurul mesaj clar al zilei: afirmatia ca nu regreta nimic. Dar acest lucru nu poate fi adevarat. Avem prea multi morti (in Irak) pentru ca el sa nu aiba nici un regret\', subliniaza si cotidianul The Independent.

The Times noteaza la rindul sau faptul ca Blair este lipsit de regrete, punind accent pe declaratia acestuia ca "ar face exact aceleasi alegeri din nou". Fostul premier "isi inchipuie ca Universul este dominat de o lupta eterna intre bine si rau", comenteaza ironic cotidianul conservator.

Majoritatea comentatorilor insa trec dincolo de mesajul transmis de fostul premier, pentru a-i lauda performantele de orator. "Orice s-ar spune despre Tony Blair, este un orator extraordinar", subliniaza Daily Telegraph. Mai multi jurnalisti atrag insa atentia asupra intrebarilor usoare, facute parca pentru a nu-l "deranja" pe Blair, ce au facut parte din interogatoriul comisiei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.