Internațional

Ambasadorul Romăniei la Chisinau vine de la Vatican

Ziarul de Vrancea
23 ian 2010 595 vizualizări
n ministrul de Externe Teodor Baconschi a confirmat numirea lui Marius Lazurca n criza ambasadorilor intre Bucuresti si Chisinau dureaza de mai bine de opt luni

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a confirmat vineri ca Marius Lazurca este propunerea Romaniei pentru postul de ambasador la Chisinau si s-a aratat optimist ca diplomatul va primi agrementul autoritatilor moldovene. Lazurca a fost pina acum ambasador al Romaniei la Sfintul Scaun. Nascut in 1971, la Timisoara, Lazurca si-a luat doctoratul in 2003 in istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne, fiind licentiat in literatura comparata la aceeasi institutie. De asemenea, are masterat in istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne. Numirea sa ar putea fi anuntata de presedintele Traian Basescu cu ocazia vizitei pe care o va face, miercuri, in Republica Moldova.

Recent, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, afirma ca noul ambasador al Romaniei in Republica Moldova trebuie sa aiba o anvergura intelectuala, intrucit elitele de la Chisinau sint sensibile la aceasta dimensiune, aminteste Agerpres. El a declarat ca ambasadorul tarii noastre la Chisinau ar trebui sa aiba si "sofisticarea diplomatica" necesara in contextul geopolitic din est, precum si capacitatea de a transforma misiunea Romaniei intr-un centru pentru elitele locale.

Romania si Republica Moldova nu mai au ambasadori in capitalele celor doua state din aprilie 2009. Initial, Ministerul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene al Republicii Moldova i-a declarat persona non grata pe ambasadorul Filip Teodorescu si pe ministrul consilier al Ambasadei Romaniei, Gabriel Gaborean. Ulterior, Mihnea Constantinescu a fost propus sa ocupe postul de ambasador al Romaniei, dar nu a primit agrementul Chisinaului, pe atunci la guvernare fiind Partidul Comunistilor. în urma protestelor de strada care s-au declansat dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie din Republica Moldova, autoritatile de la Chisinau si-au rechemat de la post ambasadorul la Bucuresti, Lidia Gutu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.