Internațional

De unde vin furtunile de zapada si valul de frig din emisfera nordica

Ziarul de Vrancea
11 ian 2010 620 vizualizări
Viscolul si temperaturile scazute care au afectat Canada, Statele Unite si nordul Europei au fost generate de un "blocaj" al circulatiei aerului

Valul de frig care s-a abatut de mai multe saptamini asupra unei mari parti a emisferei nordice este cauzat de un fenomen de "blocaj" al circulatiei aerului, destul de rar, insa cunoscut specialistilor, a anuntat, ieri, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), citata de Mediafax. "Deocamdata, singura explicatie (pentru actualul val de frig - n.r.) este o situatie meteorologica de blocaj", explica Omar Baddour, meteorolog in cadrul OMM.

în opinia sa, in prezent este "prea devreme sa vorbim despre interactiuni" cu fenomenul climatic El Nino despre care OMM a anuntat de mai multe luni ca va reveni. El Nino reprezinta o incalzire ciclica a apelor Oceanului Pacific ecuatorial, insotita de manifestari atmosferice neobisnuite la nivelul intregii planete.

Fenomenul de blocaj se caracterizeaza, explica el, printr-o schimbare a circulatiei aerului care se produce de obicei in timpul iernii in emisfera nordica, de la vest la est. "Acolo, miscarea de ondulatie se face de la nord catre sud. Cind aceasta ondulatie este foarte vasta, la scara planetara, si persista mai multe saptamini, avem de-a face cu un blocaj", adauga Baddour.

în prezent, sustine el, exista trei miscari ondulatorii, cu aer rece care coboara direct de la polul nord catre Statele Unite si Mexic, pe de o parte, iar, pe de alta, pe o axa meridionala care acopera intreaga Europa de Vest (din tarile scandinave pina la vest de Mediterana, trecind prin Marea Britanie, Franta, Germania si Spania) si in cele din urma Rusia orientala si China.

"Un blocaj la o asemenea scara nu se produce foarte des, putem spune o data la 30-50 de ani", subliniaza expertul, precizind ca meteorologii il atribuie "unor fenomene atmosferice interne a caror functionare este foarte complexa". Actuala situatie de blocaj este in faza finala, potrivit specialistului. "în general, este o chestiune de mai multe saptamini, o luna, o luna si jumatate. A inceput in decembrie, deci ne aflam aproape de sfirsitul episodului", asigura Baddour.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 8 ore, 18 minute, 5 secunde
- National Geographic (December 24, 2009): Polul Nord magnetic se deplaseaza spre Sud... - Perturbarea mecanismului de actiune al Curentului Golfului (Gulf Stream)... daca apele calde ale Curentului citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.