Internațional

Justitia romana trebuie sa treaca testul Teo Peter

Ziarul de Vrancea
8 ian 2010 680 vizualizări
nSotia barbatului mort intr-un accident provocat de o masina a ambasadei romane in Singapore, Yenny Young, are indoieli privind desfasurarea unui proces corespunzator in Romania n ea s-a declarat dezamagita de rechemarea diplomatului Silviu Ionescu

Sotia victimei accidentului din Singapore, in care a fost implicata o masina a ambasadei Romaniei, Yenny Young, si-a exprimat dezamagirea fata de rechemarea de la post a principalului suspect in acest dosar, diplomatul Silviu Ionescu, relateaza Temasek Review. Intr-un email trimis publicatiei, ea s-a intrebat cum vor putea organiza autoritatile romane un proces corect, in conditiile in care toti martorii sint in Singapore. "Nu imi spuneti ca Guvernul roman este dispus sa ii aduca in Romania pentru proces", a scris ea. Young a subliniat si ca nimeni de la ambasada Romaniei nu a sunat-o pentru a-i oferi condoleante sau ajutor, in pofida informatiilor aparute in presa romana. Procurorii Parchetului General vor ancheta circumstantele in care s-a produs accidentul din Singapore, urmind sa decida daca Silviu Ionescu este vinovat pentru acesta. Daca in Singapore Ionescu are imunitate, in Romania el nu beneficiaza de aceasta, astfel incit procurorii il pot ancheta fara sa fie nevoie sa ii ridice imunitatea. Ancheta demarata de autoritatile romane in cazul lui Silviu Ionescu este similara celei facute de autoritatile americane in cazul diplomatului care l-ar fi ucis pe Teo Peter intr-un accident rutier, au precizat surse judiciare. De asemenea, ancheta din Romania va fi facuta in colaborare cu autoritatile din Singapore, care vor trimite probele si marturiile strinse de la locul accidentului.


Procedura penala trebuie sa se desfasoare in tara de origine a diplomatului


Conducerea MAE a decis marti rechemarea de la post a domnului Silviu Ionescu, insarcinat cu afaceri in Singapore, "pentru a sprijini derularea anchetei de catre organele judiciare". MAE mai anunta ca va continua verificarea interna pentru a vedea daca domnul Silviu Ionescu a respectat normele diplomatice, in contextul existentei unor relatari de presa legate de acesta. In plus, MAE roman regreta profund faptul ca acel accident a avut loc, oricare ar fi circumstantele producerii acestuia, cu atit mai mult cu cit s-a soldat cu victime si cu pierderea unei vieti omenesti si transmite condoleante familiei tinarului decedat in acest accident. Ministerul reaminteste in acest context ca articolul 31 al Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice (18 aprilie 1961) prevede ca "agentul diplomatic se bucura de imunitatea de jurisdictie penala a statului acreditar" si ca "imunitatea de jurisdictie a agentului diplomatic in statul acreditar nu poate scuti pe acest agent de jurisdictia statului acreditant". In consecinta, procedura penala intr-un caz in care este implicat un diplomat in tara in care este acreditat se deruleaza in statul din care provine acesta, subliniaza ministerul.

La 15 decembrie, o masina apartinind ambasadei romane, un Audi A6 de culoare neagra, a lovit trei pietoni. Sotul lui Young, Tong Kok Wai, in virsta de 30 de ani, a suferit un traumatism cranian si a murit in ziua de Craciun, iar ceilalti doi pietoni au fost raniti. Diplomatul Silviu Ionescu, care ramine suspect in acest caz, a raportat politiei ca masina fusese furata. Cu toate acestea, presa locala a descoperit recent mai multi martori care indica faptul ca, totusi, ar exista dovezi ca oficialul roman s-ar fi aflat la volanul masinii in timpul accidentelor. Silviu Ionescu a revenit in tara la trei zile dupa producerea accidentului, din motive medicale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.