Internațional

Sud-coreenii spera la caderea regimului din Coreea de Nord

Ziarul de Vrancea
5 ian 2010 536 vizualizări
Regimul lui Kim Jong Il pare tot mai instabil si s-ar putea prabusi, lucru ce ar putea conduce la reunificarea Coreei si ar putea pune liderii straini în fata unei misiuni costisitoare de modernizare a economiei nord-coreene, comenteaza Wall Street Journal. Exista trei scenarii plauzibile ale unei reunificari

Unul ar fi brusc si nesingeros, ca reunificarea Germaniei, cel mai rau posibil ar fi o reunificare marcata de violenta, ca in Vietnam, iar al treilea ar fi intre cele doua, similar tranzitiilor postcomuniste haotice din Romania si Albania.

Oricare dintre aceste scenarii ar fi la fel de costisitor, economia nord-coreeana fiind haotica, dupa ce s-a prabusit in anii \'90, in timpul unei foamete care probabil a ucis sute de mii de persoane.

Stabilizarea economiei va necesita o infrastructura noua, incepind cu reteaua de electricitate, caile ferate si porturile, doar acestea necesitind zeci de miliarde de dolari. Putine uzine nord-coreene indeplinesc standarde moderne, iar reabilitarea terenurilor agricole va avea nevoie de ani de zile.

însa, cea mai mare cheltuiala va fi egalizarea veniturilor nord-coreenilor cu ale sud-coreenilor, fie prin ajutoare, fie prin investitii in educatie si ingrijiri medicale.

Venitul pe cap de locuitor in Coreea de Nord reprezinta mai putin de 5 la suta din cel al sud-coreenilor. Contravaloarea in dolari a cresterii anuale a Produsului Intern Brut al Coreei de Sud este egala cu cea a intregii economii din Coreea de Nord, in timp ce populatia Nordului reprezinta jumatate din cea a Sudului, care se afla in crestere.

De asemenea, cele doua Corei nu au relatii comerciale, iar pentru a prinde Sudul din urma, Nordul va avea nevoie de mai multe resurse decit a avut nevoie Germania pentru apropierea standardelor de viata din tarile reunificate.

Numeroase rapoarte ale unor Guverne, academii si banci de investitii au incercat sa estimeze costurile unificarii coreene. Cea mai scazuta evaluare, apartinind Rand Corporation, este de 50 de miliarde de dolari, aceasta presupunind doar o dublare a actualelor venituri ale nord-coreenilor.

La polul opus, Credit Suisse a estimat anul trecut ca unificarea ar costa 1,5 trilioane de dolari, implicind o crestere a veniturilor nord-coreenilor la doar 60 la suta din veniturile sud-coreenilor. Pentru o crestere a veniturilor la 80 la suta, ar fi nevoie de doua pina la cinci trilioane de dolari, pe 30 de ani, estimeaza publicatia americana.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.