Internațional

Iranul se afla in pragul unei noi revolutii

Ziarul de Vrancea
30 dec 2009 588 vizualizări
In regimurile represive ca cel din Iran, concesiile politice indica adesea apropierea unei revolutii, iar cind un asemenea regim pierde sustinerea politiei si fortelor armate revolutia este inevitabila, comenteaza The Times.

"Demonstratiile, grevele si revoltele au scos multimile in strada amenintind guverne", iar in majoritatea tarilor "o represiune rapida a fost insotita de concesii politice stopind, de obicei, agitatia populara. Dar atunci cind "violenta este extrema, furia este mult timp refulata si regimurile isi pierd singele-rece este atins un anumit punct in care izbucneste revolutia", comenteaza The Times. Revolutiile "clasice", care au schimbat fata lumii, au aparut atunci cind "barajele represiunii" nu le-au mai putut stopa. In tarile in care guvernul s-a simtit amenintat, inasprind represiunea sau cerind fortelor armate sa traga impotriva demonstrantilor, revoltele au fost inabusute, asa cum a fost cazul reprimarii revoltei din sudul Irakului, in 1991, de catre Saddam Hussein. Trupele straine pot face, de asemenea, acest lucru, asa cum s-a intimplat cu implicarea trupelor sovietice in miscarile din Germania, in 1953, Ungaria, in 1956 sau Polonia, in 1968.

La valul de revolutii din 1989, in Europa de Est, lipsa unei sustineri din afara a condus la indepartarea regimurilor comuniste in mod pasnic, cu exceptia Rominiei, unde revolutia a izbucnit dupa ce Nicolae Ceausescu si-a aratat vulnerabilitatea intr-un moment de confuzie la o adunare publica, fiind parasit imediat de fortele armate.


Politistii iranieni au refuzat sa traga


Potrivit unor informatii, unii politisti iranieni au refuzat sa traga duminica in demonstranti. Dar presedintele Mahmoud Ahmanidejad este in continuare in siguranta, avind sustinerea militiei Basij si Gardienilor Revolutiei si refuzind orice concesii politice. Iranienii care incearca sa reprime opozitia nu pot totusi sa conchida ca linia lor dura poate dura la nesfirsit. Totusi, brutalitatea extrema si prelungita poate stopa o revolutie pentru o perioada indelungata, ca in cazul "dinastiei staliniste" din Coreea de Nord, care a "supravietuit in pofida foametei si colapsului economic". "Liderii Iranului nu au, insa, avantajul a trei generatii de autocratie. In schimb, exemplul lor privind provocarea unei revolutii impotriva sahului, care continua sa fie vie in memoria a milioane de iranieni, ii incurajeaza pe inamicii acestora sa faca acelasi lucru. Iar acel punct in care izbucneste revolutia poate veni mai repede decit oriunde altundeva", conchide publicatia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.