Internațional

Serbia a pledat la Haga contra independentei Kosovo

Ziarul de Vrancea
2 dec 2009 803 vizualizări
Declararea unilaterala a independentei Kosovo reprezinta "o sfidare" care ameninta ordinea juridica internationala, au asigurat reprezentantii Serbiei în fata Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga

"Declaratia de independenta a Kosovo este o sfidare pentru ordinea juridica fondata pe principiul suveranitatii statelor", a declarat in deschiderea audierilor seful delegatiei sirbe, Dusan Batakovici. "Problema in legatura cu care sinteti sesizati este esentiala pentru tara mea, Kosovo este leaganul istoric al Serbiei, si esentiala pentru identitatea sa", a continuat Batakovici, ambasadorul Serbiei in Franta, adresindu-se celor 15 judecatori ai principalului organism judiciar al Natiunilor Unite. Avizul CIJ, care nu are caracter de constringere, urmeaza sa fie emis in citeva luni. Declararea unilaterala a independentei Kosovo este "o tentativa de a pune capat administratiei ONU si suveranitatii Serbiei asupra provinciei sale", a adaugat Batakovici, reamintind ca provincia Kosovo a fost plasata sub administrarea Natiunilor Unite in 1999, in conformitate cu Rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate. 63 de tari, printre care 22 dintre cele 27 state membre ale Uniunii Europene, si Statele Unite au recunoscut independenta Kosovo, care numara doua milioane de locuitori, dintre care 90% sint albanezi.


Doi elevi din Bulgaria si-au inscenat rapirea cu intentia de a fugi in Romania


Doi baieti de clasa a VII-a din Bulgaria si-au inscenat rapirea cu intentia de a fugi in Romania. Seful politiei din Varna a raportat incidentul, spunind ca atunci cind mama lui Kristian, 13 ani, s-a intos acasa luni dupa-amiaza a gasit un bilet pe masa din bucatarie, cu un cutit infipt in el, pe care scria: "îl avem pe fiul tau". Kristian si prietenul sau Stoian, tot de 13 ani, scrisesera singuri biletul. Ei intentionau sa fuga in Romania, din cauza unor probleme de natura familiala. Politia a desfasurat o operatiune de cautare in Varna si imprejurimi. Baietii au fost descoperiti la 20 kilometri distanta de Varna, dupa ce se oprisera pentru ca le era frica de intuneric.


Dupa referendum, Elvetia deplinge la OSCE interzicerea construirii de minarete


Votul de interzicere a construirii de minarete in Elvetia pericliteaza securitatea, a declarat ieri ministrul elvetian de Externe, Micheline Calmy-Rey, in fata ministrilor din OSCE. "Fiecare atingere adusa coexistentei diverselor culturi si religii ne pericliteaza securitatea, fiindca provocarea risca sa cheme alte provocari", a spus ea, in Consiliul ministerial al OSCE. "Sintem ingrijorati din cauza acestui vot" al elvetienilor, care au aprobat interzicerea construirii de minarete, a subliniat ea. "Libertatea de exercitare a religiei musulmane este restrinsa in ceea ce priveste exprimarea publica", a spus ea cu regret. Ministrul a notificat ca tine de "Curtea europeana a drepturilor omului, daca este sesizata, sa decida compatibilitatea noii norme constitutionale elvetiene cu Conventia europeana a drepturilor omului". Pina atunci, spune Calmy-Rey, "acest vot nu modifica obiectivele de politica externa ale Elvetiei". "Elvetia intretine relatii strinse pe planurile social, politic si economic cu toate tarile musulmane", a subliniat ea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.