Internațional

Candidatii la CE, bintuiti de trecutul comunist

Ziarul de Vrancea
27 nov 2009 729 vizualizări
Unii dintre cei nominalizati pentru noul Executiv european s-ar putea afla intr-o situatie stinjenitoare din cauza asocierilor din trecut cu comunismul, printre ei numarindu-se Catherine Ashton, propusa pentru a conduce diplomatia UE, sau nominalizatul Ungariei, comenteaza EUObserver.

Unii dintre cei nominalizati pentru noul Executiv european s-ar putea afla intr-o situatie stinjenitoare din cauza asocierilor din trecut cu comunistii, dupa ce dreapta din PE a spus ca va lua o pozitie dura asupra acestei chestiuni la viitoarele audieri. PPE - cel mai mare grup din PE - a spus saptamina trecuta ca cei nominalizati "nu trebuie, in nici o circumstanta, sa fi fost asociati cu regimuri represive si nu este permis sa fi participat la guverne sau miscari politice nedemocratice". Declaratia ar sugera ca PPE va incerca sa impiedice fostii comunisti sau simpatizanti ai comunistilor sa se alature Executivului UE. Europarlamentarii de centru-dreapta au spus totusi ca nu vor incepe "o vinatoare de vrajitoare" in legatura cu experientele din trecut, Jose Manuel Barroso insusi, presedintele CE, fiind la un moment dat pro-Mao si liderul Partidului Comunist clandestin din Portugalia.


Seful diplomatiei UE a reprezentat Particul Comunist


Catherine Ashton, propusa ca sef al diplomatiei UE, a fost in anii \'70 si \'80 membra a organizatiei neguvernamentale Campania pentru dezarmare nucleara, a devenit trezorierul ei in 1980 si a reprezentat grupul la reuniunile Partidului Comunist, potrivit Daily Mail. "In timpul in care a fost in Campanie, nu a vizitat URSS. Nu a avut niciun contact cu URSS si nu a acceptat bani de la surse sovietice", a spus purtatorul ei de cuvint Lutz Guellner. Nominalizatul Ungariei, Laszlo Andor, ar putea ajunge si el in atentia PPE, dupa ce eurodeputati din Fidesz, partidul de dreapta de opozitie din Ungaria, au spus ca acesta "este inacceptabil". Andor a fost un socialist antistalinist, si, potrivit unui diplomat ungar, a fost la un moment dat apropiat de Partidul Comunist ungar, dar nu a fost niciodata membru. In prezent economist si membru in conducerea Bancii europene pentru Dezvoltare si reconstructie, el ramine un politician de stinga si este editorul unui ziar pe care cotidianul de dreapta HetiVelasz il descrie ca "neomarxist", dar despre care diplomatii ungari spun ca este "mai mult ca Le Monde Diplomatique", un ziar francez de stinga. Daca Fidesz il va ataca pe Andor la fel de intens ca in cazul predecesorului acestuia, fostul oficial comunist Laszlo Kovacs, exista riscul ca sansele Ungariei de a obtine un portofoliu european decent sa fie subminate.


Cehii si slovacii, cot la cot la "incubatorul KGB"


Nominalizatul Cehiei, Stefan Fuele, in prezent ministrul pentru afaceri europene al tarii sale, a fost la un moment dat membru al Partidului Comunist din Cehoslovacia, ca si nominalizatul Slovaciei si actualul ei comisar, Maros Sefcovic. Cei doi au studiat la Institutul pentru Relatii internationale din Moscova, scoala diplomatica a Ministerului rus de Externe. In perioada URSS, primirea la aceasta scoala era rezervata copiilor membrilor de partid "si cadrelor aprobate". Presa ceha a scris chiar ca aceasta scoala a fost "un incubator al KGB". Comentatorii cehi si slovaci spun insa ca Fuele si Sefcovic s-au alaturat comunistilor pentru ca doreau sa devina diplomati, nu din motive ideologice.

Nominalizata Greciei, Maria Damanakli, a fost membra a tineretului comunist in perioada studentiei, in anii \'70, si a participat la revolta studenteasca impotriva juntei militare. Ea a fost arestata si torturata de regim. Din 1977 pina in 1993 a fost parlamentar pentru Partidul Comunist si apoi pentru Synaspismos, un partid de extrema-stinga.

Candidatul Estoniei si actualul comisar antifrauda, Siim Kallas, a fost membru al Partidului Comunist al URSS din 1972 pina in 1990. Insa el a devenit premier in 2002, instalind apoi oficiali anti-Kremlin in posturi-cheie in echipa sa din Bruxelles.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.