Internațional

Germania mizeaza pe Jean-Claude Juncker la presedintia UE

Ziarul de Vrancea
14 nov 2009 630 vizualizări
Berlinul si-a ales favoritul pentru candidatul la presedintia UE n presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat in octombrie ca Franta si Germania vor sustine acelasi candidat

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker este cel mai bun candidat pentru presedintia UE, a declarat un oficial german citat de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Potrivit lui Norbert Lammert, presedintele Bundestagului, "daca vor fi alese criteriile experientei, reputatiei, competentei si profilului, atunci nu mai este cazul sa se caute mult, pentru ca nimeni nu reuneste aceste cerinte mai bine decit Jean-Claude Juncker".

Lammert, a doua personalitate ca importanta in statul german in ordine protocolara, este membru al CDU, partidul lui Angela Merkel. Acesta este primul semn privitor la candidatul pe care Germania il sustine.Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat in octombrie ca Franta si Germania vor sustine acelasi candidat. UE isi va alege presedintele si ministrul de externe la summitul din 19 noiembrie. Printre alti candidati figureaza belgianul Herman Van Rompuy, considerat favorit, dar si olandezul Jan Peter Balkenende si letona Vaira Vike-Freiberga.


Letonii critica secretomania de tip sovietic


Vaira Vike-Freiberga, candidata letona la presedintia UE, considera ca procesul de desemnare a primului sef al Consiliului European este desfasurat in stil sovietic, sfidind opinia publica, relateaza The Daily Telegraph. Vike-Freiberga, in virsta de 71 de ani, fost presedinte leton, a criticat UE pentru ca lucreaza "in intuneric si cu usile inchise". "Uniunea Europeana ar trebui sa inceteze sa mai lucreze ca fosta Uniune Sovietica", a spus ea. Ea este singura personalitate care si-a anuntat public candidatura la presedintia UE, un post creat prin Tratatul de la Lisabona. Liderii europeni vor alege primul presedinte al UE si viitorul ministru de externe la un dineu de lucru organizat joi la Bruxelles, dar lista de pina la 12 candidati pentru fiecare dintre cele doua posturi este un secret diplomatic bine aparat. Lipsa unei campanii democratice si publice in epoca sovietica i-a determinat pe observatorii occidentali sa incerce sa descifreze dinamica politica din fapte aparent neimportante, precum asezarea la banchetele oficiale sau indepartarea unor portrete. Premierul suedez Frederik Reinfeldt, a carui tara detine in prezent presedintia UE, a respins orice comparatie cu URSS. "Cred ca este o comparatie gresita sa fie folosit cuvintul \'kremlinologist\', deoarece opresiunea comunista nu este in niciun caz apropiata de ceea ce incercam noi sa obtinem prin democratie in Europa", a spus el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.