Internațional

Gindirea negativa stimuleaza memoria

Ziarul de Vrancea
4 nov 2009 1054 vizualizări
Proasta dispozitie si gindirea negativa au efecte benefice asupra creierului, persoanele prost dispuse avind o atentie sporita, mai mult spirit critic si o memorie mai buna, potrivit unui studiu australian.

Persoanele pesimiste sint mai putin credule si ii pot judeca mai bine pe ceilalti, avind, totodata, o memorie mai buna, pentru ca sint mai atente la ceea ce le inconjoara decit oamenii fericiti, care au tendinta de a crede tot ceea ce li se spune, a demonstrat studiul coordonat de profesorul Joseph Forgas, de la Universitatea New South Wales din Sydney.

"în timp ce buna dispozitie stimuleaza creativitatea, flexibilitatea, cooperarea si folosirea mijloacelor mnemotehnice, proasta dispozitie determina o atentie sporita la lumea exterioara si o gindire mai realista", noteaza Forgas. "Cercetarea noastra sugereaza ca tristetea sta la baza unor strategii de procesare a informatiei mai adecvate unor situatii dificile", mai spune el.

în vederea efectuarii acestui studiu, echipa lui Forgas a facut o serie de experimente pornind de la inducerea unor stari de bucurie sau tristete voluntarilor. Astfel, subiectii au vizionat filme vesele sau triste si au rememorat unele evenimente fericite sau nefericite din viata lor. într-unul dintre experimente, participantilor - carora li se indusese o stare buna sau una proasta - li s-a cerut sa isi spuna parerea privind valoarea de adevar a unor mituri urbane.

S-a constatat astfel ca persoanele prost dispuse erau mai putin susceptibile sa creada in miturile urbane prezentate. Acestea erau, de asemenea, mai putin susceptibile sa ia decizii pripite in baza unor prejudecati religioase sau rasiale si faceau mai putine greseli atunci cind li se cerea sa isi aduca aminte de un eveniment la care au fost martore.

Studiul a mai demonstrat ca oamenii tristi sint mai capabili sa sustina o pledoarie, in scris, cu argumente. Potrivit lui Forgas, o dispozitie usor proasta ar putea promova un stil de comunicare mai bine adaptat si mai reusit. "Buna dispozitie nu este dezirabila in mod universal: oamenii cu o proasta dispozitie sint mai putin inclinati sa faca erori, ca martori, ei distorsioneaza mai putin realitatea si sint mai buni la transmiterea unor mesaje eficiente, persuasive si de buna calitate", concluzioneaza autorul studiului, publicat in editia din noiembrie/decembrie a Australian Science.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.